PvdD wil volledige stop op gebruik land­bouwgif in provincie Groningen


College van GS negeert gevaren voor volks­ge­zondheid

18 april 2024

De Partij voor de Dieren Groningen is verbijsterd dat Gedeputeerde Staten zich niet druk maken over het schokkende feit dat Groningers veel restanten van landbouwgif in hun lijf hebben. De gifstoffen zijn ook aangetroffen in huisstof, en worden in verband gebracht met het ontstaan van ernstige ziektes. Een tweede zorg is het gebruik van pfas-houdende pesticiden in de aardappelteelt. Ook blootstelling aan Pfas leidt tot gezondheidsrisico’s. De Statenfractie stelt vandaag vragen over zowel de uitkomsten van het onderzoek als het gebruik van Pfas in de landbouw aan het College over de gevolgen van het kwistige gebruik van gif voor volksgezondheid en milieu, en dringt aan op een spoedige afbouw van het gebruik van alle landbouwgiffen.

In een groot onderzoek dat de Universiteit van Wageningen in opdracht van de Europese Commissie in 11 landen heeft uitgevoerd, zijn in de urine van Groningers en Friezen de hoogste concentraties van landbouwgifstoffen aangetroffen.
Het onderzoek is in Nederland uitgevoerd bij 24 Groningse en Friese boeren met voornamelijk aardappelteelt, en hun omgeving, en bij 24 inwoners van de stad Groningen. In totaal zijn in bodem- en huisstofmonsters 170 verschillende soorten landbouwgif aangetroffen. Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, o.a. berucht van de geelgespoten graslanden, is het meest en in de grootste hoeveelheden teruggevonden. De onderzoekers ontdekten dat glyfosaat effect heeft op de samenstelling van de bacteriën in de darmen, oftewel het darmmicrobioom. Het gif werd in 83% van de poepmonsters aangetroffen. Een verstoord microbioom wordt in verband gebracht met psychiatrische problemen en zogenaamde neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.

Ook kwam recent in het nieuws dat er in de gangbare aardappelteelt vaak Pfas-houdende pesticiden worden gebruikt. De Partij voor de Dieren vreest dat dit heeft geleid tot een ophoping van Pfas in de Groninger landbouwbodem. Pfas-chemicaliën staan bekend als forever chemicals, omdat ze niet of nauwelijks afbreken en het milieu dus onomkeerbare schade toebrengen. Pfas-chemicaliën brengen grote risico’s met zich mee voor de menselijke gezondheid. Ze tasten het immuunsysteem aan, verminderen de vruchtbaarheid en kunnen o.a. nier- en teelbalkanker veroorzaken.

Voor de Partij voor de Dieren bevestigen de recente nieuwsfeiten, dat er zo snel mogelijk moet worden toegewerkt naar een volledig verbod op het gebruik van landbouwgif. Fractievoorzitter Stijn ten Hoeve: “Het college, onder aanvoering van de BBB, wil geen kritisch woord horen over de gangbare landbouw, het weigert consequent het woord landbouwgif in de mond te nemen en maakt zich blijkbaar geen zorgen over het vergiftigen van de inwoners van Groningen. Wij willen dat de volksgezondheid en bescherming van het milieu absolute prioriteit krijgt. We verwachten van de provincie een plan van aanpak voor de volledige afbouw van het gebruik van landbouwgiffen. Biologische landbouw moet de gangbare praktijk worden.”


Biologische boeren laten al jarenlang zien, dat een schone landbouw zonder gebruik van giftige chemicaliën prima mogelijk is. Daarom doet de PvdD de oproep aan het provinciaal bestuur om van onze provincie een trotse voorloper te maken op het gebied van biologische landbouw en duurzame en gezonde voedselproductie.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: Geen woorden maar daden bij aanpak waterproblemen

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Groningen nu eindelijk eens concrete maatregelen gaat nemen om de waterprobleme...

Lees verder