Geen verlaging leges PAS melders


17 april 2024

De BBB dient vandaag een verzoek in om de leges voor PAS melders te verlagen of kwijt te schelden. De Partij voor de Dieren verleent hier geen steun aan.

In het verzoek valt te lezen dat ‘er voor ondernemers in de agrarische sector veel leed achter het stikstofslot schuil gaat’. Dat mag zo zijn, maar laten we vooral óók oog hebben voor de immense ‘natuurpijn’ als gevolg van de veel te hoge stikstofbelasting.

Om de dramatische achteruitgang van de natuur te stoppen en enig herstel mogelijk te maken, zijn vergaande maatregelen nodig om de uitstoot van vooral ammoniak te verminderen. In de visie van de PvdD zal dit niet lukken zonder een zeer forse inkrimping van de veestapel (vooral ook de melkveestapel) en tegelijk volop in te zetten op de eiwittransitie en omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering.

Helaas merken we in Provinciale Staten keer op keer, dat veel partijen deze ongemakkelijke waarheid niet onder ogen willen zien. Het gevolg hiervan is, dat we bijna vijf jaar na de bekende uitspraak van de Raad van State nauwelijks een stap verder zijn gekomen met de aanpak van de stikstofcrisis.

Minister Van der Wal heeft er van meet af aan geen twijfel over laten bestaan wat er nodig is om vergunningsruimte te scheppen voor PAS-melders. Namelijk: eerst moet de stikstofbelasting voldoende afnemen om de kwaliteit van beschermde natuurgebieden verbeteren! Het is dus zonneklaar wat ons staat te doen. De provincie moet in het kader van de transitie landelijk gebied veel steviger beleid uitvoeren om stikstof- en andere milieubelasting door de landbouw terug te dringen.

In plaats van extra geld vrij te maken voor het ondersteunen van veehouderijbedrijven die geen adequate vergunning hebben, vindt de PvdD dat we veel meer geld moeten steken in natuurherstel en de hiervoor noodzakelijke omschakeling naar een volledige eiwittransitie én een biologische bedrijfsvoering.

Kortom: niet de PAS-melders maar de boeren die hun nek uitsteken voor deze noodzakelijke landbouwtransitie verdienen veel meer financiële ondersteuning!

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: Geen woorden maar daden bij aanpak waterproblemen

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Groningen nu eindelijk eens concrete maatregelen gaat nemen om de waterprobleme...

Lees verder

PvdD wil volledige stop op gebruik landbouwgif in provincie Groningen

De Partij voor de Dieren Groningen is verbijsterd dat Gedeputeerde Staten zich niet druk maken over het schokkende feit dat G...

Lees verder