Partij voor de Dieren wil aard­be­vings­plein tijdens Koningsdag


29 januari 2018

De Partij voor de Dieren wil dat bij de viering van Koningsdag ruimte is voor burgers en maatschappelijke organisaties om de zorgen en problemen veroorzaakt door de aardbevingen onder de aandacht te brengen. Langs de wandelroute van de koning dient een ´aardbevingsplein´ ingericht te worden waar getoond kan worden hoe diep de bevingen het leven ontwrichten.

Statenlid Ankie Voerman: “Koningsdag is een uitgelezen kans om de dagelijkse zorgen van de getroffen Groningers nogmaals in de schijnwerper te zetten. Wij willen dat er ruimte geschapen wordt om te vertellen en verbeelden hoe het is om te leven met de gevolgen van mijnbouw. Het verhaal van Groningen mag niet ontbreken op deze dag.”

Daarnaast pleit de partij voor het intrekken van het predicaat ‘Koninklijk’ van Shell. Hiermee sluit zij zich aan bij het initiatief van acteur Marcel Hensema die een brievenactie op touw heeft gezet. Het predicaat wordt toegekend aan bedrijven met een onberispelijke bedrijfsvoering en symboliseert respect, waardering en vertrouwen van de koning. Volgens de Partij voor de Dieren gedragen Shell en haar dochter de NAM zich echter verre van ´koninklijk´ in de aarbevingsproblematiek.

Tijdens de Statenvergadering van 31 januari dient de Partij voor de Dieren twee moties in. De eerste motie vraagt ruimte en ondersteuning voor burgers en maatschappelijke organisaties zoals De Groninger Bodem Beweging en Gasberaad, om het verhaal van Groningen te mogen vertellen tijdens Koningsdag. De tweede motie vraagt de Commissaris der Koning om bij de Koning aan te dringen op intrekken van het koninklijke predicaat.