Partij voor de Dieren protes­teert tegen uitbreiding mega­kip­pen­be­drijf Zuidwolde


11 september 2020

Zuidwoldigers krijgen binnenkort 23.000 extra kippen als buren. Aan het Boterdiep verrijst een nieuwe megastal in aanvulling op twee al bestaande schuren. Ook komen er nog 50 schapen en 110 koeien op het bedrijf. Omwonenden vrezen voor nog meer stank, stof en verkeersoverlast. Het College van GS verleende onlangs een nieuwe natuurvergunning om deze uitbreiding van intensieve veehouderij mogelijk te maken. De Partij voor de Dieren stelt vragen over deze onwenselijke gang van zaken.

Het bedrijf hield tot nu toe zo’n 37.000 plofkippen. In de nieuwe plannen komen er 60.000 kippen die er minimaal in dierenwelzijn op vooruit gaan. Zo mogen de dieren in plaats van zes weken nu acht weken wachten tot ze geslacht worden. Statenlid Ankie Voerman vindt het onbegrijpelijk dat de provincie meewerkt aan dit soort ontwikkelingen, aangezien het veehouderij met zeer minimale aandacht voor dierenwelzijn bestendigt: “Er wordt ruimte geboden aan bedrijven die volgens het allerlaagste keurmerk werken. De dieren hebben nog steeds een zeer dieronwaardig leven, maar dit bedrijf kan nu weer jaren vooruit. Het college kan beter werk maken van bedrijfsbeëindigingen teneinde een eind te maken aan het dierenleed in de intensieve veehouderij. En aansturen op het uitsluitend vergunnen van omvorming tot biologische bedrijven waar de hoogste eisen aan dierenwelzijn gelden.”

Omwonenden maken zich volgens de fractie terecht zorgen om overlast. De Partij voor de Dieren vraagt het College waarom zij stelselmatig de belangen van bedrijven boven die van burgers stelt. Voerman: “De huidige regelgeving beschermt inwoners van Groningen onvoldoende. Het vergunnen van uitbreidingen van overlast gevende bedrijven, zowel in de veehouderij als industrie, ontneemt duizenden mensen hun leefgenot. Wij vinden dat de provinciale overheid de zorgplicht voor haar inwoners eindelijk eens serieus moet gaan nemen.”

De rechtmatigheid van de verleende vergunning is ook onderwerp van de discussie met het College. Het bedrijf bezat al een vergunning voor 60.000 dieren, echter werden tot nu toe nooit meer dan om en nabij 37.000 kippen gehouden. Het invullen van deze zogenaamde ‘lege vergunningsruimte’ is een verraderlijke truc om toch meer dieren te gaan houden in de intensieve veehouderij. Een ontwikkeling die het provinciebestuur juist aan banden heeft gelegd sinds 1 januari 2019. Deze ontsnappingsroute is echter toentertijd niet dichtgetimmerd, en daar maken veeboeren nu dankbaar gebruik van.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren geschokt over kaalslag Doezumertocht

De Partij voor de Dieren is geschrokken van de kaalslag die heeft plaatsgevonden bij de Doezumertocht, en stelt kritische vra...

Lees verder

Jacht: roeping van de natuur of gedrag om af te leren?

Jacht: roeping van de natuur of gedrag om af te leren? Op 26 september jl. verscheen er een artikel van René ten Bos in het ...

Lees verder