Schok­kende vondst dode dieren in sloot Kiel Windeweer


Partij voor de Dieren vraagt provincie om onderzoek

5 maart 2020

Nabij Kiel Windeweer zijn afgelopen weekend dode vossen, reeën en een ekster in een sloot gedumpt. Van de vossen was de staart gevild en de reeën waren in stukken gereten. De Faunabescherming ontving een melding met foto’s van de gruwelijke vondst. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren vraagt de provincie om onderzoek naar de gebeurtenissen.

Statenlid Ankie Voerman is geschrokken van de misdaad: “Wat een wreedheid. Deze dieren zijn overduidelijk voor iemand zijn morbide plezier gedood. De ontvelde staarten van de vossen lijkt te wijzen op stroperij. Wij willen dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. Niet alleen door de politie, maar ook door de provincie, die verantwoordelijk is voor toezicht op natuurcriminaliteit, en voor naleving van de Wet Natuurbescherming.” Het opzettelijk doden van dieren is een overtreding die kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en gevangenisstraf. De fractie vraagt het college om navraag te doen bij de plaatselijke buitengewoon opsporingsambtenaar, de wildbeheereenheid en de politie, en vervolgens aan te sturen op een strafrechtelijk proces.

In 2018 stelde de fractie ook al vragen aan het college over stropers, omdat zij zich zorgen maakte over voldoende aanwezigheid in het veld van inspecteurs en grondige opvolging van meldingen. Toen gaf de gedeputeerde aan dat de controle op stroperij voldeed. Uit de antwoorden bleek ook dat er geen administratie wordt bijgehouden van stroperij. De Partij voor de Dieren vindt dit onjuist. “Het is noodzakelijk dat er registratie is van de vondsten, en afstemming tussen de verschillende toezichthouders. Als natuurcriminaliteit in een database terug te zoeken is dan kunnen er misschien patronen worden waargenomen en voorvallen met elkaar in verband gebracht. Daarmee wordt de pakkans groter” aldus Voerman.

Gerelateerd nieuws

Provincie Groningen: protesteer tegen doden dieren Groningen Airport Eelde!

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben een ontheffing verleend voor het doden van vogels en zoogdieren op het terrein van Gro...

Lees verder

Partij voor de Dieren vraagt om provinciale bescherming van hermelijn, bunzing en wezel

In Groningen leven nog maar weinig hermelijnen, bunzings en wezels. De Partij voor de Dieren vraagt het College om provincial...

Lees verder