PvdD: neem stropende jager jachtakte af


20 april 2018

Groningen, 20 april 2018 – De Partij voor de Dieren in de Staten van Groningen wil van het college weten of het inderdaad klopt dat de stropende jager, die recentelijk werd betrapt in het Midwolder bos, zijn jachtakte in theorie zou kunnen behouden. Zo ja, dan wil de partij dat het college zich ervoor gaat inzetten dat deze jager en andere jagers die stropen of een geweldsmisdrijf begaan, hun akte kwijtraken.

Fractievoorzitter Kirsten de Wrede noemt het verschil tussen jagen en stropen een dunne lijn. “Het is natuurlijk van den zotte dat het legaal is dat mensen met geweren in de natuur of in agrarisch gebied op dieren mogen schieten, of dat nu plezierjacht is of in het kader van schadebestrijding. Het feit dat de regels, die sowieso weinig voorstellen, worden overtreden, geeft in ieder geval een stok om de hond mee te slaan”. De partij wil daarom wat meer informatie over de mate waarin wordt gestroopt, door wie en in hoeverre de decentralisatie van de natuurbescherming daarbij van invloed lijkt te zijn.

De partij heeft middels schriftelijke vragen verder om opheldering gevraagd over het functioneren van BOA’s en of deze voldoende zijn toegerust om stroperij te herkennen. De Wrede wil onder andere van het college weten of wordt overwogen om BOA’s extra cursussen aan te bieden en ook buiten kantoortijden op pad te sturen.

Foto: Han Bouwmeester