Provincie Groningen sluit zich aan bij de statie­geld­al­li­antie 


14 maart 2018

De provincie Groningen heeft zich op initiatief van de Partij voor de Dieren aangesloten bij de Statiegeldalliantie. De partij diende hiervoor een motie in en deze is vrijwel unaniem aangenomen. De Statiegeldalliantie roept het kabinet op om al in 2018 ook statiegeld op blikjes en petflessen te heffen en zo zwerfvuil tegen te gaan. Morgen wordt over dit onderwerp gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Uit onderzoek blijkt dat er 70 tot 90% minder flesjes en blikjes in de natuur terecht komen, wanneer er statiegeld op geheven zou worden. Volgens Ankie Voerman, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Groningen heeft de verpakkingsindustrie al genoeg kans gehad om iets aan het probleem te doen. "Ze beloven al 16 jaar om tot een oplossing te komen, maar het probleem is alleen maar erger geworden".

Volgens Voerman moet er dan ook niet nogmaals twee jaar worden gewacht met de invoer van statiegeld op flesjes en blikjes als nu al blijkt dat dit een zeer effectief middel is. Zaterdag bracht staatssecretaris Van Veldhoven tijdens een interview naar buiten dat de verpakkingsindustrie nog twee jaar wordt gegund om zelf met een goede oplossing te komen voor kleine petflessen. Over statiegeld op blikjes wordt door het kabinet überhaupt niet gesproken.

In de statiegeldalliantie zijn meer dan 400 lokale overheden, bedrijven en organisaties verenigd.

Gerelateerd nieuws

PvdD: neem geen risico's met vervuilde grond

De Partij voor de Dieren deelt de zorgen die de omwonenden van het voormalig NoordNed terrein in Winschoten en de vuilstort i...

Lees verder

Opinie: Jacht geen alternatief voor vee-industrie

In een artikel in het DvhN van zaterdag 3 maart jl. pleiten twee jagers in opleiding voor het eten van ganzen. Het zou diervr...

Lees verder