Onderzoek: omwo­nenden zware industrie Groningen hebben meer zorg­kosten


Fractie stelt vragen aan College en dringt aan op maat­re­gelen

27 juni 2024

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat inwoners die dichtbij zware industrie wonen meer geld aan zorg kwijt zijn. De meeste zorgkosten betalen mensen die in de buurt van Chemiepark Delfzijl wonen. Zij zijn gemiddeld 315 euro meer per jaar kwijt aan medicijnen en dokters dan andere Nederlanders. Dat is zelfs meer dan omwonenden van Tata Steel in Velsen-Noord. Ook mensen die in de buurt wonen van Nedmag in Veendam hebben meer zorg nodig en betalen daar gemiddeld 274 euro meer aan dan andere Nederlanders. Nedmag stoot kwik, lood, kobalt, cadmium en arseen uit.

Het is op dit moment nog onduidelijk of de hogere zorgkosten direct veroorzaakt wordt door de vervuiling van de bedrijven. De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat daar zo spoedig mogelijk uitsluitsel over komt. De Statenfractie heeft samen met de SP, GroenLinks, PvdA en PvhN schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen. De partijen willen dat er op korte termijn een onderzoek gestart wordt door het RIVM en de GGD, zodat helder wordt waar de extra zorgkosten voor onze inwoners vandaan komen. De PvdD heeft als standpunt dat er sowieso veel strengere eisen gesteld moeten worden aan de industrie, omdat de belasting en risico's voor volksgezondheid, natuur en milieu hoog zijn. Met de uitkomsten van het RTL onderzoek wordt dit belang nog verder onderstreept.

De Partij voor de Dieren maakt zich al langer zorgen over de uitstoot van o.a. NedMag, ESD-Sic, de asfaltfabriek in Westerbroek en de intensieve veehouderij, en de effecten van de emissies op de water- en luchtkwaliteit. Inwoners van onze provincie moeten er op kunnen rekenen dat de provinciale overheid alles in het werk stelt om een schone, gezonde omgeving voor hen te realiseren. Ook een groene en duurzaam ingerichte omgeving is onmisbaar voor het verbeteren van de gezondheid en leefbaarheid in Groningen.

Gerelateerd nieuws

Waddenzee moet voor zichzelf kunnen opkomen

De Raad van State heeft de voorbereidingen van ONE-Dyas om gas te winnen boven Schiermonnikoog voorlopig stilgelegd, omdat de...

Lees verder

PvdD wil plan van aanpak landbouwgif: gezondheidsbelang Groningers voorop

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren spreekt bij de algemene politieke beschouwingen op 10 juli haar grote zorgen ui...

Lees verder