PvdD wil plan van aanpak land­bouwgif: gezond­heids­belang Groningers voorop


9 juli 2024

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren spreekt bij de algemene politieke beschouwingen op 10 juli haar grote zorgen uit over de gevaren van landbouwgif voor de gezondheid. Europees onderzoek toonde vorig jaar al aan dat inwoners van Groningen veel residuen van landbouwgif in hun lichaam hebben. De Partij voor de Dieren wil daarom dat de provincie absolute topprioriteit maakt van de gezondheid van haar inwoners. De fractie dient een motie in met de opdracht om voor 1 januari 2025 een plan van aanpak op te stellen om blootstelling aan gifstoffen zo snel mogelijk te stoppen.

Landbouwgif in urine en huisstof

De Universiteit van Wageningen heeft in 2023 in elf landen onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Bij de 70 deelnemers aan dit onderzoek uit Fryslân en Groningen (waaronder 24 Stadjers) zijn de meeste bestrijdingsmiddelen in hun urine gemeten. Glyfosaat, het middel dat Parkinson lijkt te veroorzaken, is in de grootste hoeveelheden aangetroffen. In het huisstof van de geteste mensen werden vaak meer dan 100 residuen van landbouwgif gevonden.

Gifvrij leven is een mensenrecht

De Partij voor de Dieren vindt dat het de provincie aan politieke wil en moed ontbreekt om de gezondheidsrisico’s van het gebruik van landbouwgif eerlijk onder ogen te zien en daar glasheldere consequenties aan te verbinden.

Fractievoorzitter Stijn ten Hoeve: “Wij vinden het onbestaanbaar dat belangen van gangbare landbouw zwaarder wegen dan de gezondheid van onze inwoners. Wij willen af van de zoethouder dat het allemaal wel meevalt met de risico’s van landbouwgif. Dat is aantoonbaar onjuist. Een cocktail van pesticiden in je lijf is absoluut níét normaal, dat is juist een sluipmoordenaar. De Verenigde Naties hebben in 2022 niet voor niks het recht op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving erkend als een mensenrecht. Het is óók aan de provinciale overheid om zich hier met alle kracht voor in te zetten.”

Provincie moet nu doorpakken

De toelating van bestrijdingsmiddelen vindt plaats op Europees en landelijk niveau. Ten Hoeve: “De provincie grijpt dit graag aan als excuus om het grootschalige gebruik van chemische pesticiden in Groningen maar gewoon op z’n beloop te laten. Vanwege de grote risico’s voor mens, dier en milieu vinden wij dat de provincie niet langer op haar handen mag blijven zitten én alle beschikbare mogelijkheden moet aangrijpen om het gebruik van landbouwgif te beperken’’.

Wat wil de Partij voor de Dieren?

Strikte toepassing en handhaving van Europese regels om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken in grondwaterbeschermings- en waterwingebieden en in spuitvrije zones langs sloten.

De biologische landbouw stimuleren. Die laat al jarenlang zien hoe boeren op een duurzame wijze gezond voedsel kunnen produceren.

Samen met gemeenten regelgeving opstellen voor spuit- en teeltvrije zones

Grote stappen zetten in voorlichting en politiek-bestuurlijk lobbywerk bij het Rijk en in Europees verband.

Als provincie samenwerken met actiegroepen die het grootschalige gebruik van pesticiden aan de kaak stellen, zoals bijv. de Vereniging ‘Meten = Weten’ en Greenpeace.

Dit alles onder het motto ‘Waar een wil is, is een weg”.


Gerelateerd nieuws

Onderzoek: omwonenden zware industrie Groningen hebben meer zorgkosten

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat inwoners die dichtbij zware industrie wonen meer geld aan zorg kwijt zijn. De meeste ...

Lees verder

Half miljoen extra budget voor programma Bos & Hout

Het provinciale programma Bos & Hout krijgt volgend jaar een half miljoen euro extra te besteden. Een motie van onze Statenfr...

Lees verder