De Partij voor de Dieren stelt schrif­te­lijke vragen over voornemen NAM voor fracking in Pieterzijl


5 april 2017

De Partij voor de Dieren Statenfractie Groningen maakt zich zorgen over de plannen van de NAM om in Pieterzijl 250 miljoen kubieke meter aardgas uit de grond te halen door middel van fracking. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld en wil dat het college net als in 2015 toen de NAM bij Saaksum wilde gaan fracken, een brief schrijft aan de NAM om daarvan af te zien.

“Wij willen geen fracking in onze provincie,” aldus Partij voor de Dieren statenlid Ankie Voerman. Bij fracking worden water, chemicaliën en kleine keramiekkorrels in de grond gepompt waardoor het aardgas makkelijker omhoog komt. Een deel van de chemicaliën blijft achter in de grond. Voerman is bezorgd, ook door bevingen die in het verleden juist verband hielden met deze methode van fracking.

Voerman is sceptisch over het feit dat de NAM zegt dat het risico op schade verwaarloosbaar is: “Als je kijkt naar het verleden is zeker niet te zeggen dat de schade voor mens en natuur verwaarloosbaar is. Wij willen van het college weten of zij deze opinie met ons deelt en wat er gedaan kan worden om het plan nog tegen te houden.”

Het winningsplan ligt nu ter beoordeling bij de minister in Den Haag. De Partij voor de Dieren vraagt daarom nu met klem aan het college om actie te ondernemen.

Bekijk de vragen hier