Bijdrage terugblikonderzoek 'Zoektocht naar duurzaamheid in het landbouwbeleid'
Voorzitter,
Provinciale Staten heeft het college van GS in 2020 de opdracht gegeven om de aanbevelingen uit het rapport ‘Zoektocht naar duurzaamheid in het landbouwbeleid’ een op een over te nemen. Dat er tot nu toe nauwelijks aandacht is besteed aan het uitvoeren van die opdracht baart ons zorgen. Ons als Partij voor de Dieren in het bijzonder omdat wij zien dat het verduurzamen van de landbouw in onze provincie bittere noodzaak is.
Dat het ontwikkelen van goede indicatoren te complex is gebleken, dat 3 jaar als implementatie van de aanbevelingen als ‘gering’ wordt gezien, dat corona en organisatieontwikkelingen worden genoemd als excuses zijn onbevredigend. Wij verwachten meer van het dagelijks bestuur.
De Noordelijke Rekenkamer concludeert onder andere dat een ‘grondige probleemanalyse ontbreekt’ ten aanzien van het huidige landbouwsysteem. Het begrip ‘ecologische verduurzaming’ is niet uitgewerkt én er is niet aangegeven is ‘hoe het streefbeeld zal worden gehaald’. Met andere woorden: het streefbeeld voor 2030 klinkt heel mooi en ambitieus, maar is niet concreet onderbouwd en uitgewerkt en daardoor geheel vrijblijvend! Voorzitter, wij hebben als partij op deze manier geen grip op de ontwikkelingen en kunnen onze controlerende taak onvoldoende uitvoeren.
De aanbevelingen waar de Noordelijke Rekenkamer mee komt dienen wat ons betreft ook te worden overgenomen en we zijn blij om te lezen dat dit college zich wil inzetten om werk te maken van de aanbevelingen.
De urgentie van het probleem is groot en wij vragen het college in het licht van de recente actualiteit dan ook de aanbevelingen met prioriteit uit te voeren.
Nu blijkt uit een recent nieuwsartikel dat naast de PAS-melders is er nog een tweede groep van veehouders (de zgn. ‘Interimmers’), die niet over een adequate vergunning beschikken en dus illegaal ammoniak uitstoten. In dit licht, hoe gaat de provincie met een adequaat overzicht van uitstoot komen?
Vanochtend bevroeg ik het college al over haar zienswijze aangaande de beperkte middelen vanuit Den Haag voor de transitie van ons landelijk gebied terwijl de normen, de Kritische Depositie Waarde, verder worden aangescherpt. Minister van der Wal spoort provincies aan scherpere keuzes te maken. Als adequate monitoring ontbreekt, hoe weten we dan wat er extra moet gebeuren om onze natuur te beschermen?
Eind juli bleek uit een gezaghebbend onderzoek dat de uitstoot van ammoniak en fijnstof door de veehouderij in NL een schadepost oplevert van tenminste € 9 mrd per jaar voor de samenleving door hogere zorgkosten en schade aan natuur en milieu.
Voor de duidelijkheid: hierin is niet de schade meegenomen van € 8 mrd per jaar aan de NL-economie door uitgestelde bouwprojecten etc.
Hoe reageert het college op deze ontwikkelingen in relatie tot het ontbreken van cruciale informatie in beleid en monitoring?
In het licht van deze actuele stand van zaken, en van de snel veranderende realiteit, kan de Partij voor de Dieren geen vertraging accepteren.
Graag horen we dan ook voor wanneer dit college verwacht dat de aanbevelingen uit het NRK-rapport volledig opvolging hebben gevonden.
Interessant voor jou
Bijdrage Statenvergadering Statenvoorstel: Aanbevelingen NRK-rapport ‘Terugblikonderzoek provinciale grip op risicovolle bedrijven’.
Lees verderBijdrage Statenvoorstel: NRK-onderzoek Natuurcompensatie
Lees verder