Bijdrage duidings­debat


22 maart 2023

Beste collega’s,

De wereld voor en na de verkiezingen ziet er in deze politieke arena opeens heel anders uit. Een nieuwe politieke werkelijkheid met nieuwe kansen maar ook zorgen.
Gefeliciteerd BBB en VOLT. Wat mooi dat jullie een groep kiezers hebben aangesproken en dat er meer mensen dan ooit hebben besloten om te stemmen. Dat is ook op jullie conto. Van harte welkom hier in ons midden.

Als Partij voor de Dieren hebben we als enige zittende partij hier in de Provinciale Staten weten te winnen. Wij zijn onze kiezers ontzettend dankbaar dat ze hebben gekozen voor mededogen. Het is een stem voor degenen in Groningen die hun stem niet of nauwelijks kunnen laten horen. Een stem voor kwetsbare natuur, een stem voor al die dieren die wegkwijnen in de bio-industrie, een stem voor het abstracte thema: het gevaarlijk snel opwarmende klimaat en een stem voor kwetsbare inwoners.

Die stem vertelt ons: we hebben in vele opzichten een zieke samenleving opgebouwd die goed is voor velen maar desastreus voor anderen. Momenteel wonen er in Nederland nog genoeg mensen in luxe en door verschillende partijen wordt de worst voorgehouden dat het zo prima door kan gaan. Kleine aanpassingen, en we gaan vrolijk verder.
De stemmer op de Partij voor de Dieren ziet dat dit niet zo langer kan. We moeten ons allemaal gaan aanpassen. Niet alleen de boeren, maar ook industrie en luchtvaart. Heroverwegen wat écht belangrijk is en samen denken over hoe het leven binnen de grenzen van de planeet mogelijk is.

Dat de BBB de grote winnaar is van deze verkiezingen, is in onze ogen een stem tegen politiek dedain, tegen het doordrukken van beleid. Tegen het inleveren van idealen voor macht. Tegen het gekonkel. Mensen zijn klaar met de visieloze politiek. Klaar met de politiek die constant problemen voor zich uit heeft geschoven waardoor we nu acuut moeten handelen. En die verandering valt velen rauw op het dak terwijl politici wel wisten dat het zo niet langer kon. En dat weten we al ruim twee decennia.

BBB heeft wat ons betreft het initiatief en bepaalt in eerste instantie de weg voorwaarts tot het vormen van een nieuw te vormen coalitie. Wij roepen BBB, andere partijen en de informateur in het licht van vertrouwen en transparantie op om nu breed te kijken naar coalitievorming. Het kan met een meerderheidscoalitie, maar het kan ook een minderheidscoalitie of een breed gedragen Statenakkoord. Wat ons betreft wordt er tijdens het proces tot het komen tot een akkoord gesproken met burgers en met belangenorganisaties die opkomen voor de stemlozen. We roepen om te komen tot een coalitie programma op hoofdlijnen waardoor het dualisme terugkeert in de Staten.
De Partij voor de Dieren is niet de meest logische coalitiepartner van de BBB, maar we staan open om mee te denken over de overeenkomsten en vormen van regeren.
Wij wensen eenieder betrokken bij het formatieproces veel succes en wijsheid toe.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage Statenvergadering agenderingsverzoek 'Energie in eigen handen'

Lees verder

Bijdrage eindverslag informateur

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer