Schriftelijke vragen inzake stalbrand varkenshouderij Mussel
Indiendatum: 29 mei 2024
Geacht College,
Op 14 mei 2024 brak er een grote brand uit bij een varkenshouder in Mussel. Bij de brand kwamen honderden varkens om het leven1.
De fractie van Partij voor de Dieren heeft geschokt naar dit nieuws gekeken. Niet alleen stierven honderden varkens een gruwelijke en te voorkomen dood, het was al de tweede keer in vijf jaar tijd dat het bij deze ondernemer gebeurde 2.
Wij stellen u graag de volgende vragen:
1.
Wat is uw reactie op c.q. uw mening over het enorme dierenleed dat hier heeft plaatsgevonden, te weten het levend verbranden of stikken van honderden varkens?
2.
Deelt u onze visie dat stalbranden afschuwelijk zijn, en met koste wat het kost voorkomen zouden moeten worden?
3.
a. Kunt u aangeven of brandveiligheid en het risico op grote aantallen slachtoffers in megastallen überhaupt een gespreksonderwerp of overweging is (geweest) bij het vaststellen van provinciaal (ruimtelijk) beleid voor de veehouderij? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
b. Indien ja, zijn deze overwegingen aanleiding geweest om beleidsmatige aanpassingen door te voeren, en welke aanpassingen waren dit?
c. Kunt u aangeven op welke wijze het huidige
provinciaal beleid bijdraagt aan het voorkomen van stalbranden en het minimaliseren van het aantal dode dieren, c.q. juist bijdraagt aan het risico op stalbranden met (veel) dode dieren?
4.
a. Kunt u aangeven of op het bedrijf in Mussel alle wettelijk voorgeschreven brandpreventiemaatregelen getroffen waren?
b. Zo nee, bent u het met ons eens dat handhaving en toezicht blijkbaar tekortschieten en welke stappen kunt u zetten om dit te verbeteren?
c. Zo ja, waarom zijn er dan toch honderden dieren verbrand, en bent u het met ons eens dat dieren in stallen momenteel onvoldoende beschermd worden door de huidige wettelijke voorschriften?
d. Bent u bereid om bij het ministerie aan te dringen op snelle invoer van de door de OVV3 geadviseerde compartimentering, alsook inwerkingtreding van de jaarlijkse brandveiligheidskeuring en driejaarlijkse keuring van elektra?
“De Onderzoeksraad acht het nodig om op een andere manier naar de veehouderij in Nederland te kijken. De brandveiligheidsrisico's komen mede voort uit de manier waarop de dieren in de intensieve veehouderij worden gehuisvest: in grote aantallen in gesloten stallen zonder vluchtmogelijkheden. Grotere veehouderijen worden bovendien steeds meer uitgerust met technische installaties, die extra brandveiligheidsrisico's opleveren.
5.
Blijft u het desondanks verantwoord vinden om in de Provincie Groningen veebedrijven toe te staan waar, zoals bij het desbetreffende veebedrijf van de stalbrand in Mussel, meer dan 14.000 varkens gevangen gehouden worden?
6.
a. Bent u het met ons eens dat elk gehouden dier recht heeft op vluchtmogelijkheden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, ziet u in dat dit bij kleinere bedrijven, waar varkens ook de mogelijkheid hebben om buiten te verblijven, veel makkelijker te realiseren is dan in gesloten (mega)stallen?
b. Op welke wijze bent u voornemens om in toekomstig beleid een transitie van de veehouderij naar kleinschalige en diervriendelijke bedrijven te verankeren?
c. In het verlengde hiervan, deelt u onze overtuiging dat er omwille van dierenwelzijn en wensen vanuit de maatschappij zo snel mogelijk een einde moet komen aan megastallen in onze provincie, en dat alle dieren in de veehouderij recht hebben op een omgeving waar ze hun soorteigen gedrag kunnen vertonen?
In afwachting van uw antwoord,
met vriendelijke groet,
Marije Visser
.
Indiendatum:
29 mei 2024
Antwoorddatum: 25 jun. 2024
U kunt de antwoorden hier inzien.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen inzake ontheffing doden roeken op maispercelen
Lees verderSchriftelijke vragen inzake verdrinking weidevogelkuikens door hoge beschoeiing in sloten
Lees verder