Schrif­te­lijke vragen inzake hoge dieren­arts­kosten en sluiten dieren­arts­prak­tijken


Indiendatum: feb. 2025

Geacht College,

Overnames van dierenartspraktijken door grote private-equitypartijen zijn ook in Groningen dagelijkse realiteit[1],[2]. De overnames leiden vaak tot (forse) prijsstijgingen[3]. In onze provincie zien we bovendien dat steeds meer praktijken gesloten worden, omdat dierenartsen uit onvrede uit de commerciële praktijken stappen[4],[5].

De gevolgen hiervan zijn:

  • onze inwoners moeten steeds verder reizen voor een dierenarts;
  • de noodzakelijke dierenartszorg wordt voor velen onbetaalbaar en letterlijk onbereikbaar;
  • één op de vijf huisdierbezitters stelt weleens een bezoek uit vanwege de hoge kosten;
  • dieren krijgen noodzakelijke behandelingen niet meer, worden ziek en lijden onnodig;
  • de verwachting is dat door de hoge kosten minder mensen hun dieren zullen laten steriliseren, wat onder andere kan leiden tot een toename van het aantal zwerfkatten.

In de Tweede Kamer zijn vorig jaar (01-02-2024) meerdere moties aangenomen waarmee de regering werd opgeroepen om in te (laten) grijpen in deze commerciële overnames, de mogelijkheden te onderzoeken tot het instellen van prijsplafonds voor medisch noodzakelijke behandelingen door dierenartsen, en maximumprijzen voor noodzakelijke ingrepen in te stellen. Echter, tot op heden heeft het ministerie geen enkele actie ondernomen, en de overnames gaan gewoon door. We realiseren ons dat dit in de eerste plaats een landelijk probleem is, maar de gevolgen voor de inwoners van Groningen en hun dieren zijn groot. Wij zijn van mening dat ook inzet van de provinciale overheid gewenst is.

Wij stellen u graag de volgende vragen:

1.        Bent u bereid om er bij het ministerie op aan te dringen om haast te maken met het uitvoeren van de aangenomen moties, omwille van de belangen van de eigen inwoners en hun dieren?

2.        Ziet u mogelijkheden tot sturing op provinciaal of gemeentelijk niveau om te voorkomen dat commerciële dierenartsbedrijven zich vestigen of overnames doen in onze provincie, en zo ja welke dan?

3.        Bent u het met ons eens dat het verhogen van de kosten voor sterilisatie en castratie kan leiden tot een toename van zwerfkatten, en dat dit, vanuit het oogpunt dierenwelzijn maar ook met het oog op weidevogelbescherming, onwenselijk is? Bent u bereid om in overleg te treden met de praktijken om tenminste de kosten voor sterilisatie en castratie uit te sluiten van prijsverhoging?

4.        Ziet het College ingangen om dierenartsen die uit een praktijk stappen te steunen in het opzetten van een eigen praktijk, bijvoorbeeld middels subsidies of het (in samenwerking met gemeenten) faciliteren van het vinden van praktijkruimte?

In afwachting van uw antwoord,

met vriendelijke groet, 

Stijn ten Hoeve

 

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen inzake Konikpaarden Lauwersmeergebied

Lees verder

Schriftelijke vragen inzake berichtgeving Pointer over versterking

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer