Partij voor de Dieren vraagt provincie om jacht­sluiting vanwege extreem winterweer


6 februari 2021

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Groningen vraagt het College van Gedeputeerde Staten om een volledig jachtverbod in te stellen vanwege de aanstaande winterse omstandigheden. Alhoewel het jachtseizoen 31 januari ten einde liep wordt er in het kader van ‘populatiebeheer en schadebestrijding’ nog wel op reeën, ganzen, vossen, duiven, kraaien, kauwen en marters gejaagd.

Volgens de weersverwachtingen is er een dik pak sneeuw en strenge vorst met gevoelstemperaturen tot -18°C op komst. Door de sneeuwbedekking vinden de dieren moeilijk voedsel en worden ze kwetsbaar. De voorspelde vorst zal zorgen bevroren oppervlaktewateren waardoor drinkwater schaars wordt. In het wild levende dieren worden extra kwetsbaar door voedselgebrek en uitputting. Door de jacht worden bovendien allerlei diersoorten opgeschrikt. Zij verlaten hun schuilplaats en verbruiken onnodig energie die ze onder deze omstandigheden hard nodig hebben om hun lichaamswarmte op peil te houden.

Statenlid Ankie Voerman: “Dieren hebben onder deze omstandigheden al genoeg moeite om te overleven en moeten strikt met rust gelaten worden. Het voedsel wordt schaars en door de bevriezing van het water drogen ze uit. De Partij voor de Dieren vindt jacht hoe dan ook onacceptabel en onnodig, maar jagen op verzwakte dieren is nog verwerpelijker. Wij hopen dat de provincie Groningen dit ook inziet en jagers verbiedt om onder deze omstandigheden dieren te doden.”