Partij voor de Dieren: verhoog biodi­ver­siteit voor aanpak eiken­pro­ces­sierups


Provincie en gemeenten moeten samen werken aan veer­krachtige natuur

6 september 2019

GRONINGEN – 6 september 2019. De statenfractie van de Partij voor de Dieren roept het College op om te kiezen voor een andere aanpak van de eikenprocessierups. In Drenthe resulteerde gericht verhogen van de biodiversiteit tot een zeer grote afname van de rupsenaantallen. Als portefeuillehouder natuur kan het provinciebestuur een belangrijke bijdrage leveren aan de terugkeer van de natuurlijke vijanden van de rups.

Volgens statenlid Ankie Voerman moet er veel daadkrachtiger gewerkt worden aan herstel van het ecologisch evenwicht: “Het wegzuigen en vernietigen van de nesten is slechts symptoombestrijding en leidt jaarlijks tot zeer hoge kosten. Het verhogen van de biodiversiteit is een structurele oplossing en daardoor uiteindelijk goedkoper. Maak onze natuur weer aantrekkelijk voor bijvoorbeeld de sluipwesp, gaasvlieg, rupsenetende vogelsoorten en kevers, en grootoorvleermuizen. ” Het succes van de eikenprocessierups is een gevolg van klimaatverandering, veel te intensief landgebruik en de snelle afname van allerlei plant- en diersoorten. “Provincie, gemeenten, maar ook boeren en burgers hebben nu nog de mogelijkheid om aan herstel te werken, samen op de bres voor een groenere provincie. Niet alleen om de jeukrupsen terug te dringen, ook voor een gezonde, veerkrachtige natuur.”

De provincie kan in de door haar beheerde natuurgebieden en langs de provinciale wegen concrete maatregelen nemen, zoals minder rigoreus maaien, bloemenmengsels inzaaien en kasten voor vogels en vleermuizen ophangen. Ook de monocultuur van eiken kan doorbroken worden, door bij nieuwe aanplant te kiezen voor andere boomsoorten. Voerman: “De provincie zou ook gemeenten van eoclogisch advies moeten voorzien en stimuleren om een groter bedrag vrij te maken voor bloeiende bermen en groenstroken.”

Gerelateerd nieuws

Provinciaal bomenkapmeldpunt voorziet in behoefte

Het provinciale bomenkapmeldpunt heeft sinds de lancering al tientallen meldingen ontvangen. Vanuit de hele provincie komen b...

Lees verder

Partij voor de Dieren vraagt om meer wild uitstap plaatsen

De Statenfractie stelt vandaag vragen aan het College van GS over de aanleg van meer wild uitstap plaatsen (WUP's) in de door...

Lees verder