Partij voor de Dieren looft oorkonde uit aan lunchroom de Herbivoor


3 oktober 2017

De Partij voor de Dieren zal op Dierendag een Oorkonde van Mededogen uitreiken aan lunchroom de Herbivoor. Door te laten zien hoe lekker en gezond volledig plantaardige gerechten kunnen zijn, levert de Herbivoor volgens de partij een grote bijdrage aan het bestrijden van dierenleed. De uitreiking vindt plaats op woensdag 4 oktober om 13.00 uur bij De Herbivoor aan het Gedempte Zuiderdiep 59 in Groningen. Met een dergelijke oorkonde laat de partij haar waardering blijken voor mensen of organisaties die goed voor dieren zijn of zijn geweest.

Als we allemaal meer plantaardig eten wordt veel dieren een gruwelijk lot in de vee-industrie bespaard, meent de partij. Kirsten de Wrede, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Groningen: “Na alle stalbranden en schokkende beelden uit slachthuizen zal niemand meer ontkennen dat landbouwdieren vaak vreselijk aan hun einde komen. Maar ook de rest van hun leven is in veel gevallen niets meer dan een kwelling.” Uit onderzoeken van met name de Universiteit Wageningen in 2014 kwam naar voren dat dierenwelzijnswetten dagelijks met voeten worden getreden. Zo heeft twee derde van de vleeskuikens (plofkippen) brandwonden aan met name de voetzolen, als gevolg van het feit dat de dieren moeten zitten in hun eigen ontlasting, bijtende ammoniak. Lopen kunnen ze vaak niet.

Volgens deze Ongerief rapporten van de Universiteit Wageningen heeft zo’n 30 % van de varkens longvliesontsteking als gevolg van de slechte lucht in de stallen. Maar dit komt niet eens als overtreding in de boeken, omdat de NVWA (Nationale Voedsel – en Waren Autoriteit) hier niet op controleert. Volgens het NVWA is er een stijgende lijn waar te nemen in het aantal overtredingen binnen de vee-industrie. “En dat terwijl het gebruik van dieren zeker geen vereiste is om lekker te eten,” aldus de Wrede. In Nederland worden elke dag meer dan een miljoen dieren gedood. De partij wil met deze oorkonde dan ook een signaal afgeven dat gezond en lekker eten zonder dierenleed kan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief