Partij voor de Dieren in actie voor krimp van de lucht­vaart


18 februari 2023

Vandaag kwamen de afdeling Drenthe en afdeling Groningen van de Partij voor de Dieren in actie om aandacht te vragen voor krimp van de luchtvaart. Voor de landingsbaan van Groningen Airport Eelde werd een spandoek van 30 meter uitgerold met de tekst: Noodlanding voor het klimaat.

Waar het kort na de coronajaren leek dat de luchtvaart niet meer op het oude niveau zou terugkomen, neemt het aantal vliegbewegingen weer fors toe. De Partij voor de Dieren ziet dat de bitter noodzakelijke krimp van de luchtvaart genegeerd wordt door bijna alle politieke partijen. Dat klimaatverandering niet meer te stoppen is als we op deze weg doorgaan lijkt hen niet te deren. Groningen Airport Eelde levert een flinke bijdrage aan CO2 en fijnstofuitstoot, veroorzaakt ontzettend veel overlast voor omwonenden en schaadt de nabijgelegen natuurgebieden.

Lijsttrekker Meint Kolthof was bij de actie aanwezig om op te roepen tot snelle krimp van de luchtvaart: "De landelijke petitie “Krimp de Luchtvaart” is inmiddels al door meer dan 1,5 miljoen mensen ondertekend. Het sluiten van luchthavens heeft veel draagvlak onder de bevolking." De omwonenden van vliegveld Eelde ondergaan al veel te lang het lawaai en de vervuiling van de vakantievluchten en lesvliegtuigen. Cijfers over commerciële vluchten vanaf Eelde laten al jaren zien dat het vliegveld verre van rendabel is. Kolthof: "De provincie Groningen moet per direct stoppen met suikeroom te spelen voor een vliegveld dat al jaren een bodemloze put is. De provincie moet de grond van het vliegveld gebruiken om nieuwe natuur aan te leggen en woningen te bouwen. De miljoenen aan gemeenschapsgeld kunnen veel beter besteed worden aan de verbetering van de leefbaarheid voor inwoners van Groningen en Drenthe."

Gerelateerd nieuws

Kieskompas Groningen

Het Kieskompas Groningen is beschikbaar, de stemhulp voor de Provinciale Staten verkiezingen 2023. Bepaal waar u staat in het...

Lees verder

Gedeputeerde en Statenleden spelen ‘Ganzenbord’

Op woensdag 22 februari, voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten, wordt voor het provinciehuis actie gevoerd te...

Lees verder