Partij voor de Dieren geeft dieren­be­schermer oorkonde voor redden pups


17 juni 2008

PERSBERICHT Groningen, 17 juni 2008 - Henk Hoiting, directeur van de Dierenbescherming in Groningen, krijgt vrijdag 20 juni om 11.00 uur de Oorkonde van Mededogen uitgereikt door Anja Hazekamp, statenlid namens De Partij voor de Dieren in Groningen. Als decor is het gerechtsgebouw van Groningen gekozen, aan het Guyotplein. Hoiting weigerde om twee kerngezonde jonge pitbulls, die enkel op grond van hun uiterlijk gedood hadden moeten worden, te laten inslapen. Hij wordt hiervoor mogelijk vervolgd.
De Partij voor de Dieren wil Hoiting belonen voor zijn dappere actie, waarmee hij deze twee vrolijke en vriendelijke hondjes het leven redde. De pups Angel en Rose werden twee maanden geleden gevonden in Groningen en naar het dierenasiel in Zuidwolde gebracht. Daar hadden ze gedood moeten worden, omdat sinds 1993 het houden en fokken van onder andere pitbulls verboden is. Hoiting, als directeur van de Dierenbescherming tevens verantwoordelijk voor het dierenasiel in Zuidwolde, liet de twee pups naar België brengen, waar deze dieren niet verboden zijn. Het Openbaar Ministerie heeft hem nu opgeroepen om als verdachte verhoord te worden.
De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor afschaffing van de RAD (Regeling Agressieve Dieren), beter bekend als de pitbullwet. Hazekamp is het met Hoiting eens dat dieren niet enkel en alleen op uiterlijke kenmerken beoordeeld en veroordeeld moeten worden, maar op grond van hun gedrag. Minister Verburg heeft hen nu gelijk gegeven. Het doden van honden op grond van hun uiterlijk heeft niet geleid tot minder bijtincidenten. De regeling is daarom per direct ingetrokken.
Met het redden van de pups heeft Hoiting zijn eigen belangen ondergeschikt gemaakt aan dat van de dieren. Dat getuigt van veel compassie en moed. De dreigende veroordeling is extra wrang nu de RAD vlak na zijn actie is afgeschaft. Dit is helaas voor veel honden te laat geweest. Ook in de provincie Groningen zijn veel baasjes intens verdrietig omdat ze bruut van hun maatjes zijn gescheiden.