Partij voor de Dieren bijt zich vast in Nedmag


Bedrijf onder vergrootglas dankzij inspan­ningen Staten­fractie

17 november 2024

De handel en wandel van zoutwinningsbedrijf Nedmag ligt onder een vergrootglas. De Statenfractie Partij voor de Dieren heeft afgelopen jaar de milieumisstanden bij het bedrijf meerdere keren aangekaart bij het College van GS, met resultaat.

Nedmag blaast lood, kwik, cadmium, zoutzuur en andere chemische stoffen de lucht en het water in. Eerder dit jaar bleek uit antwoorden op vragen van onze fractie, dat Nedmag zelfs Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) loost, zonder daarvoor een vergunning te hebben. Blootstelling aan al deze stoffen brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. De Omgevingsdienst legde Nedmag eerder dit jaar al een dwangsom op voor het overschrijden van de loodemissie.

Nedmag loost grote hoeveelheden van de ZZS via de Veenkoloniale Afvalwaterleiding via de Eems-Dollard naar de Waddenzee. De Partij voor de Dieren wil dat deze vervuiling met hoge urgentie wordt aangepakt. Te beginnen met een strikt controleren of Nedmag zich wel aan de milieuwetgeving houdt. Deze boodschap is inmiddels ook doorgedrongen bij de provincie. Er is aan Nedmag een verplichting opgelegd om twee-wekelijks de emissies te meten en te rapporteren.

De provincie Groningen is aandeelhouder van de Noordelijke Ontwikkel Maatschappij (NOM), en de NOM heeft 50% van de Nedmag aandelen in handen.

De Statenfractie Partij voor de Dieren wil dat de onderste steen boven water komt over de milieuvervuiling door zoutwinningsbedrijf Nedmag. Om te kunnen monitoren wat er úít het bedrijf komt, is de vraag wat de herkomst van de vervuiling is essentieel. De Statenfractie onderzocht wat de bron van de ZZS is. Ze bevinden zich in de grondstof ‘dolime’ (gebrande dolomiet kalksteen) die Nedmag aanvoert vanuit België. Nedmag is onderdeel van het wereldwijde Lhoist concern dat tientallen dolomiet groeven en dolime fabrieken heeft.

Als bekend is wat er allemaal in het dolime zit en hoeveel dolime jaarlijks wordt aangevoerd, dan is met een eenvoudige rekensom te bepalen hoeveel ZZS Nedmag jaarlijks uitstoot naar lucht en water. En kan ook worden berekend of het bedrijf de regels overtreedt. Zoveel kilo’s via het dolime er in betekent zoveel kilo’s ZZS geloosd.

De Statenfractie, die immers ook een controlerende taak heeft t.a.v. het provinciale milieubeleid, wil inzage in de dolime boekhouding. Bij Nedmag zelf loopt het spoor dood, tijdens een bezoek aan de directie werd medegedeeld dat ze “uitsluitend gebruik maken van de schoonste dolime die er in de Ardennen te vinden is”.

Schriftelijke vragen met daarin het verzoek de gegevens openbaar te maken heeft inmiddels geleid tot een klein maar belangrijk stapje vooruit. GS erkent namelijk dat de dolime boekhouding relevante milieu informatie betreft.

Op de vraag of de Statenleden dan deze informatie mogen inzien, is het volgende geantwoord: “....Ja, wij zijn bereid om alle ter beschikking staande informatie over de dolime boekhouding te delen, zolang deze geen bedrijfsgegevens bevat. Restrictie hierbij is dat deze informatie niet openbaar is en niet gedeeld mag worden”. Oftewel, dit worden pagina’s met heel veel zwart gemaakte tekst waar een milieukundige geen analyse op kan baseren.

Gelukkig is een medestander gevonden in Mobilisation for the Environment (MOB). Zij heeft recent een formeel WOO-verzoek ingediend bij GS tot openbaarmaking van de dolime boekhouding. MOB en de fractie zijn in afwachting van de reactie van de provincie.

Eind deze maand vergaderen Provinciale Staten over hoe controle en handhaving bij bedrijven als Nedmag kan worden geintensiveerd. De Partij voor de Dieren wil dat er meer geld beschikbaar wordt gesteld aan de Omgevingsdienst Groningen, die het toezicht uitvoert voor de provincie. Kortom, het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Wordt vervolgd!

Gerelateerd nieuws

In 2025 opnieuw subsidie voor wildopvangcentra en dierenambulances!

Volgend jaar komt er in Groningen opnieuw een subsidieregeling voor wildopvangcentra en dierenambulances die gewonde dieren u...

Lees verder