Burger betaalt voor giftige lozingen Waddenzee


Acht jaar na de rechtzaak, weigeren de lozende bedrijven nog steeds te betalen.

17 februari 2024

“Burger sponsort smeerpijp,” zo kopte Dagblad van het Noorden vorige week zaterdag. Vijf bedrijven* lozen via de zogenaamde Veenkoloniale Afvalwaterleiding (VKA) giftig afval via de Eems-Dollard in de Waddenzee. En daar betalen de inwoners van waterschap Hunze en Aa’s dus voor.

Er is al jarenlang gesteggel over de smeerpijp, die eigendom is van waterschap Hunze en Aa’s. In 2016 oordeelde de rechter dat de bedrijven zelf de kosten moeten dragen. De provincie Groningen - tevens vergunningverlener voor de kwalijke lozingen - heeft inmiddels toegezegd de pijp over te nemen als de lozers zelf de kosten dekken. Maar de bedrijven komen er onderling niet uit, en zo betalen inwoners van het waterschap acht jaar later nog steeds de rekening.

Acht jaar! En nog steeds vinden de Groningse gedeputeerden dat het niet nodig is om de druk op te voeren, zo zegt gedeputeerde Emmens (BBB) tegen DvhN. Dat verbaast ons niet, gezien Emmens de visie van het college recentelijk samenvatte als “profit, people, planet; in die volgorde.” Zo staan de belangen van bedrijven boven die van burgers en de natuur.

De Partij voor de Dieren vindt de giftige lozingen in dit unieke natuurgebied compleet onacceptabel, en pleit voor een beleid waar de natuur op 1 staat. Onze boodschap aan Groningse gedeputeerden: zet druk op de lozende bedrijven en laat hen zelf betalen. Maar bovenal: of de kosten nou gedekt worden door de lozers of niet: dit moet stoppen!

---

* De vijf bedrijven die via de VKA lozen zijn: Avebe, Plixxent, Kisuma, Google en vooral Nedmag. De vergunningen van Nedmag en Kisuma blijken ernstig verouderd, en voor Nedmag zijn er geen maximale lozingswaarden in de vergunning opgenomen. De lozingen van zeer zorgwekkende stoffen door Nedmag zijn de afgelopen jaren zelfs sterk toegenomen, terwijl zware metalen zich ophopen in zeeleven.

Daarnaast wordt er via een andere leiding - de HoWa - geloosd op de Waddenzee door FrieslandCampina. Zo wordt de een van ‘s werelds meest unieke natuurgebieden al decennialang vergiftigd.

Gerelateerd nieuws

Provincie geeft na twee jaar weer toestemming voor doden reeën

De provincie Groningen heeft een nieuwe ontheffing verleend voor het doden van reeën. In de hele provincie mogen jagers weer ...

Lees verder

Partij voor de Dieren: Geen woorden maar daden bij aanpak waterproblemen

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Groningen nu eindelijk eens concrete maatregelen gaat nemen om de waterprobleme...

Lees verder