Groningse politiek zet in op hennep­teelt


17 mei 2016


Groningen, 17 mei 2016 - Groninger Belang, de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren, willen dat de provincie zich in gaat zetten om de hennepteelt en industrie in de provincie te stimuleren. Hennep kan zeer duurzaam verbouwd worden en wordt gebruikt voor een groeiend aantal toepassingen. Inzetten op de hennepteelt kan dan ook een positieve impuls geven aan de werkgelegenheid in de landbouwsector en industrie.

Het gewas wordt in onze provincie al op beperkte schaal ingezet, bijvoorbeeld als veevoeder, maar lijkt tevens veelbelovend voor het aardbevingsbestendig maken van gebouwen. “De industrie en werkgelegenheid in het noordoosten van onze provincie kan wel een opkikker gebruiken”, aldus Bram Schmaal, fractievoorzitter van Groninger Belang: “je kan lokaal de grondstoffen telen én verwerken: de regio profiteert hier dus dubbel van”. Dominique de Haas van de Partij van de Arbeid onderschrijft dit: “Innovatie die goed is voor mens en milieu moet gesteund worden. Als deze sector tot bloei komt, kan dat veel banen opleveren”.

Bovendien groeit vezelhennep zo snel dat deze het onkruid verdringt en eenvoudig zonder bestrijdingsmiddelen kan worden geteeld. “Wij moeten omschakelen: minder afhankelijkheid van olie en aardgas, meer lokale en milieuvriendelijke productie van plantaardige oorsprong en zonder landbouwgif. De markt daarvoor groeit. Vezelhennep past daar goed bij”, aldus Ankie Voerman, Statenlid van de Partij voor de Dieren.

De drie partijen hebben het college van Gedeputeerde Staten gevraagd om te kijken of samenwerking met de universiteit van Wageningen mogelijk is en of er subsidieregelingen zijn waar de hennepindustrie aanspraak op kan maken.

De vragen treft u hier aan: https://groningen.partijvoordedieren.nl/kamervragen/statenvragen-over-hennepteelt