Gratis vispassen voor asiel­zoekers niet in de haak


17 november 2015


Groningen, 17 november 2015 – De Partij voor de Dieren wil opheldering over eventuele betrokkenheid van de provincie Groningen bij het verstrekken van gratis vispassen aan asielzoekers. De hengelsport is volgens de partij geen sport, maar een vorm van gelegitimeerde dierenmishandeling die op geen enkele wijze gestimuleerd zou moeten worden door de provincie.

Fractievoorzitter Kirsten de Wrede verwijst naar wetenschappelijk onderzoek, waaruit onomstotelijk naar voren komt dat vissen pijn en stress kunnen ervaren. De partij heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over deze kwestie.

Volgens de Wrede komt deze actie de integratie van asielzoekers niet ten goede: “Men kijkt er raar van op dat vissen hier puur ter vermaak via een haakje door hun bek uit het water getrokken mogen worden, niet om ze op te eten, maar puur voor de lol”. Hierdoor zou een verwarrend beeld ontstaan over Nederlandse normen en waarden wat betreft de omgang met dieren.

De partij is van mening dat er een brede discussie over de hengelsport in de provincie Groningen zou moeten komen, ook omdat natuur nu een kerntaak is van de provincie. Veel dieren raken gewond of overlijden door de aanwezigheid van visdraden, vishaakjes en bijbehorende loden kogeltjes in de natuur.

De vragen vindt u hier: https://groningen.partijvoordedieren.nl/kamervragen/vragen-over-het-verstrekken-van-gratis-vispassen-aan-asielzoekers

Een publicatie van RTV Noord hierover vindt u hier: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/156130/Gratis-vispassen-voor-asielzoekers-niet-in-de-haak