Opinie: Huisdieren: wordt Sinterklaas in de zak gezet?
Met de feestdagen worden er in de meeste gezinnen cadeautjes uitgewisseld. Voor dieren zijn de feestdagen echter niet altijd een mooie tijd. Vaak staan dieren - bijvoorbeeld puppy's - bovenaan de verlanglijstjes van kinderen. Wat kan er nou op tegen zijn om je kind een puppy te geven?
Jaarlijks worden er echter tienduizenden illegale puppy's verkocht in Nederland. Zij worden geproduceerd in ellendige hondenfabrieken door criminelen in Oost-Europa. Een deel van deze dieren is al ziek of zal ziek worden door genetische afwijkingen. Verder worden ook de moederdieren overbelast met de vele zwangerschappen. Zij worden met de puppy's gehouden in kleine kooien waardoor de dieren onvoldoende beweging en socialisatie krijgen. Daarna worden de dieren onder slechte omstandigheden naar Nederland vervoerd. Ook worden de niet-verkochte, zieke en teruggebrachte puppy's uit een nest vaak gedood - meestal door verstikking, verdrinking of door doodslaan. Dit overkomt vaak ook de moederdieren als deze na een aantal jaar "op" zijn. Euthanasie bij een dierenarts kost immers geld en daardoor maakt zo'n criminele fokker minder winst.
De meeste van deze fokkers gaan te werk via internet-advertenties, bijvoorbeeld op Marktplaats. De honden worden vaak (veel) te jong ingevoerd en als waren zij hondjes van 15 weken oud aangeboden. In sommige gevallen kunnen de honden zelfs een risico zijn voor de overdracht van een dodelijke ziekte. De honden worden namelijk soms veel te vroeg ingeënt tegen hondsdolheid, waardoor de vaccins niet werken. NPO heeft hier een documentaire over gefilmd.
Wilt u toch een rashond? Op de site van comite dierennoodhulp vindt u een aantal tips om te voorkomen dat u een hond uit een ellendige dierenfabriek koopt.
Ook bij fokkers die keurig geregistreerd staan bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en die zich houden aan de regels, kan er echter wat mis zijn met een puppy. Sommige hondenrassen zijn zo ver doorgefokt dat de dieren genetisch te veel op elkaar lijken. Hierdoor lijdt een (te) groot deel van de dieren aan genetische ziektes. Ook het schoonheidsideaal voor sommige rashonden is niet bevorderlijk voor de gezondheid en het welbevinden van deze dieren. Op de rashondenwijzer zijn de diverse rassen geordend aan de hand van het risico op erfelijke afwijkingen.
Door (malafide) broodfokkers en doordat mensen graag een rasdier kopen, maar ook doordat dieren niet altijd worden gesteriliseerd, ontstaat er een overschot aan dieren in asielen. Ondertussen kan een rasloos dier uit het asiel net zo liefdevol zijn als eentje met een stamboek. Vaak zijn de dieren in asielen niet de vertederende pluizige puppy's, maar al wat grotere dieren. Onze voorliefde voor aandoenlijke, schattige puppy's wordt echter duur betaald door het ongeluk van honden bij malafide fokkerijen. Bovendien groeien de puppy's sneller dan u door heeft op tot dezelfde grotere dieren. Verder heeft uw kind misschien langer plezier van een rasloos dier uit het asiel. Bijvoorbeeld omdat dit dier niet vroegtijdig dood zal gaan door een genetische afwijking of doordat het niet is gevaccineerd. Ook kunnen u daardoor hoge dierenartskosten bespaard worden.
Natuurlijk is ook de verzorging van een dier belangrijk. Op de website van de Koningin Sofia Vereniging tot Bescherming van Dieren leest u alles over wat diverse populaire huisdieren nodig hebben.
Bij twijfel over de vraag of u en uw gezin een huisdier wel de juiste omgeving en verzorging kunnen bieden gedurende het héle leven van zo'n dier, en dat is vaak een lange periode, kunt u beter kiezen voor een ander cadeau.
De Groningse Statenfractie van de Partij voor de Dieren wenst u en uw huisdieren prettige, diervriendelijke feestdagen!
Gerelateerd nieuws
Gratis vispassen voor asielzoekers niet in de haak
Groningen, 17 november 2015 – De Partij voor de Dieren wil opheldering over eventuele betrokkenheid van de provincie Groning...
Lees verderHuisdieren: wordt Sinterklaas in de zak gezet? (Opinieartikel)
Wilt u een huisdier cadeau doen tijdens de feestdagen? Leest u dan eerst het nieuwe opinieartikel van onze fractie, genaamd: ...
Lees verder