Geen provin­ciale bijdrage naar vliegveld Eelde 


12 december 2017

Kirsten de Wrede, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Staten van Groningen, wil dat de provincie afziet van haar bijdrage aan het vliegveld Eelde. Daarnaast wil de partij opheldering over een aantal uitspraken van de Commissaris van de Koning, René Paas, die openlijk zijn steun betuigt aan verdere investeringen in het vliegveld.

Volgens de Wrede is Eelde een onnodig prestigeproject. “Er wordt al zolang gepraat over Eelde, er is al zoveel geld in gestopt, het MAG gewoon niet mislukken”, aldus de Wrede. Winstgevendheid is een illusie, want dan zouden er minstens 1,5 miljoen reizigers per jaar nodig zijn, terwijl het er nu ongeveer een tiende zijn en het maximum volgens onderzoeken bij 300000 ligt. “Bestuurders denken niet mee te doen in de vaart der volkeren zonder regionale luchthaven”.

De partij wil daarnaast weten wat het college van een aantal uitspraken van de CdK vindt, die onder andere heeft gesteld dat het voor het klimaat niet uitmaakt waar een vliegtuig opstijgt. De vluchten vanaf Eelde zijn juist extreem belastend qua uitstoot, omdat er een extra tussenlanding moet worden gemaakt en de vliegtuigen erg leeg zijn. Daarnaast meent de partij dat de CdK als voorzitter van alle Staten niet een dergelijk politiek standpunt in zou moeten nemen.

Foto: Ruurd Zeinstra