Bijdrage wijziging voor­waarden lening Omme­lander Ziekenhuis


15 september 2021

Voorzitter,

Voor ons ligt een brief aangaande gewijzigde voorwaarden van een lening aan het OZG. Tegelijk bereikte ons het nieuws over plannen voor het bouwen van een megazonnepark bij het OZG. Zowel ziekenzorg als de levering van energie zijn essentieel om ons land draaiende te houden. En dit zijn nu functies die zijn uitbesteed aan commerciƫle partijen die, in het geval van het OZG, voor miljoenen schuld heeft bij de Provincie en een organisatie als PowerField die miljoenen over heeft voor het kunnen bouwen van een zonnepark bij het OZG.

Wat betreft Partij voor de Dieren zijn dit soort constructies onwenselijk. Dat een ziekenhuis met een gigantische schuld kampt en niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen waardoor de zorg voor patiƫnten in gevaar komt. Aan de andere kant een partij die miljoenen subsidie van de overheid ontvangt. Het ziekenhuis lijkt hier verzeild te zijn geraakt in een web van macht en afhankelijkheid. Zorg en energieproductie moeten geen onderdeel zijn van marktwerking.

De Partij voor de Dieren is niet voor de bouw van grootschalige zonneparken terwijl er op vrijwel geen dak of vrijwel langs geen infrastructuur zonnepanelen staan. Bedrijven en particulieren moeten worden gestimuleerd om voor zonnepanelen te kiezen, zodat iedereen kan profiteren van de energietransitie. Hier pleit de Partij voor de Dieren voor het gebruik van de zonneladder. De 250 hectare grond waar het zonnepark op gebouwd moet worden zou moeten worden gebruikt voor extensivering van landbouw en het ontwikkelen van natuurgebieden.

Daarnaast pleit de Partij voor de Dieren voor een duurzame oplossing wat betreft de leningen aan het OZG. Wat dat betreft is de Partij voor de Dieren voor het verlagen van de rente op de leningen en het uitsmeren van de leningen over een langere periode.

Hoe denkt het college over de plannen om een dergelijk zonnepark aan te leggen?

Interessant voor jou

Bijdrage vervanging werkschepen provincie

Lees verder

Bijdrage actualisatie huidige omgevingsvisie en nieuwe omgevingsverordening

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer