Bijdrage ter gelegenheid van het aantreden van het nieuwe college
Voorzitter,
Allereerst onze welgemeende felicitaties aan de partijen en personen die de vorming van het nieuwe College mogelijk hebben gemaakt. Ook wij prijzen ons gelukkig dat onze provincie eindelijk weer over een bestuur beschikt dat wordt gesteund door een meerderheid in de Staten.
Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om speciaal het woord te richten aan Groen Links. Die wacht misschien wel de zwaarste taak in het College, want daar is de taak neergelegd om te streven naar een leefomgeving die zo schoon en gezond mogelijk is voor mens, flora en fauna. De coaltitiepartijen verwoorden dat zelf ook glashelder in het ‘Mit Mekoar’-akkoord.
Daarin valt ook te lezen dat het College voor die gewenste omgevingskwaliteit intensief wil samenwerken met de Omgevingsdienst Groningen. Daar wensen wij de coalitie oprecht veel succes mee, want u erft helaas een Omgevingsdienst met een zwaar verouderd vergunningsbestand en een tekort van 15 miljoen euro voor de komende drie jaar. Ga er maar aan staan..
De Omgevingsdienst zou de aangewezen instantie moeten zijn voor samenwerking rond de omgevingskwaliteit, en met de juiste middelen zouden er mooie samenwerkingen kunnen opbloeien tussen bedrijven en provincie.
Daarom dienen wij niet nu maar, bij nader inzien, op een later moment een motie in, getiteld: Transparantie over vuilvrachten, waar we de nieren van de coalitie willen proeven ten aanzien van openbaarheid c.q. transparantie van onderzoek en bestuur en een soepel functionerende Omgevingsdienst.
We deden ook nog een bijzondere observatie: Mit Mekoar blinkt uit in vaagtaal:
- We lezen bijvoorbeeld dat de agrarische sector zijn bouwblok wil vergroten en waarom zij dat willen. Dat roept de vraag op: waarvoor kan je die vergroting nog meer gebruiken? Ook voor het uitbreiden van het aantal dieren bijvoorbeeld? Wilt u vergroting van het bouwblok dat resulteert in uitbreiding van het aantal dieren uitsluiten? En kan het College uitleggen welke exacte vooruitgang in dierenwelzijn hier dan precies te verwachten valt met de beoogde plannen?
- Bijvoorbeeld bij de dekking bij de begroting. Daarover wordt geschreven: ‘Tegelijk willen we in structurele zin kijken naar waar het wellicht wat minder kan’. Ook dat vinden we tenenkrommende vaagtaal. Want wat gaat bezuinigd worden? Wanneer? En waarop? En wie gaat daarnaar kijken? Over een serieus onderwerp als bezuinigingen kan het College echt niet zo vrijblijvend formuleren. Misschien kan hier in een tweede termijn op ingegaan worden?
De coalitie stelt verder: "Voor de wolf volgen wij landelijke wetgeving." Betekent dit dat Landelijke Aanpak Wolven vanaf nu leidend is? Graag horen we van de coalitie wat dit in de praktijk gaat betekenen, nu we onze schapen en koeien moeten beschermen, maar ook goed en dierwaardig met de wolf willen omgaan. Er zijn genoeg alternatieven, van speciaal afgerichte honden tot beschermende wolfwerende omheiningen. Ecologen staan te trappelen om als vrijwilliger te helpen bij het plaatsen van dergelijke omheiningen. Waar wachten we op? Wat doet het College en wanneer?
De Partij voor de Dieren wil de komende tijd constructief samenwerken en het College op zijn merites beoordelen. Waar het gaat om dierenwelzijn, vergunningverlening, toezicht en handhaving op milieuschade, natuurherstel, gaswinning, de komst van een kerncentrale en berging van kernafval in onze bodem etc. blijven we het College wel, zoals u van ons gewend bent, kritisch volgen en onze idealen uitdragen.
Dank u wel iedereen voor de aandacht en oprecht succes gewenst, College, met de uitvoering van uw taak.
Tot zover.
Interessant voor jou
Bijdrage Statenvergadering Toekomst Landelijk Gebied
Lees verder