2 april 2025
Ring West is momenteel een enorme barrière tussen wijken met sociaal en fysiek onveilige fietstunnels eronder door. Het aanleggen van een verdiepte ligging bij Ring West is niet te vergelijken met Ring Zuid, omdat bij Ring Zuid de snelheid vervolgens ook werd verhoogd van 70 tot 80 kilometer per uur en het aantal rijbanen is verbreed.
Bij Ring West staan dusdanig veel stoplichten dat door al het afremmen en optrekken ook meer geluidsoverlast is voor de wijken, en meer CO2 en fijnstof vrijkomt. Bij een verdiepte ligging kunnen Paddepoel en Vinkhuizen beter verbonden worden, wordt het (sociaal) veiliger voor fietsers (zeker vrouwen in het donker).
Ook is het huidige wegennet niet toegerust op de duizenden extra woningen die in dat gebied gerealiseerd worden. In het plan voor de westflank staan zeer goede zaken als meer directe fietsverbindingen, uitbreiding van P+Rs en nieuwe busverbindingen. We zijn kritisch op het voornemen om de N355 tot aan Nieuwklap te verbreden met ventwegen want dat is een enorme hoeveelheid extra asfalt waar wij niet op zitten te wachten. We willen dat de natuur zoveel mogelijk gemeden wordt bij de aanleg van routes, wegen en woningbouw.
In de plannen wordt verder gesproken over herinrichting van diverse wegen. Wat wij belangrijk vinden is dat die herinrichting respect toont voor aanwezig groen en dat dit bij de bouwwerkzaamheden niet als vanzelfsprekend allemaal weggesnoeid en gekapt wordt. Het is mogelijk om bij het aanleggen van wegen wortels van bomen te beschermen en deze bomen dus te laten staan. Ook vinden we het van belang dat bij herplant ecologische keuzes gemaakt worden die goed zijn voor de biodiversiteit en dat deze inheemse beplanting geen gifstoffen bevat.
Kan het College hiermee instemmen met deze groene keuzes die wij voorstellen?
In de stukken staat dat participatie van inwoners en anderen van groot belang is. We willen dat de provincie en de gemeente goed op de hoogte gebracht worden van de deze participatie en de communicatie met inwoners en omwonenden. Dat er echt geluisterd wordt en dat natuurcompensatie voor de groene gebieden die opgeofferd worden voor dit enorme plan geen wassen neus is zoals te vaak het geval is. Hierbij verwijs ik naar het compensatiegebied Ruidhorn dat voor het gemak voor de tweede keer gebruikt werd voor compensatie.
Graag een reactie van het College op onze zorgen over participatie, communicatie met omwonenden en hoe er om gegaan wordt met natuurcompensatie.
Tot zover
Met vriendelijke groet,
Stijn ten Hoeve
Fractievoorzitter en Statenlid
Partij voor de Dieren provincie Groningen
E s.d.ten.hoeve@ps-provinciegroningen.nl
T 06 500 40 648