Bijdrage Hoofd­lij­nen­no­titie uitwerking Staat van Groningen in de Gronin­genwet


8 mei 2024

Dank voorzitter,

In de bijlage ‘Analyse en advies hoofdlijnennotitie’ staat onder punt 5 het voorstel van GS voor een ‘Reactie aan de staatssecretaris op de hoofdlijnennotitie’.

De fractie van de PvdD kan op hoofdlijnen instemmen met de ontwerp-reactie van het college. Dit geldt met name voor de volgende twee punten, namelijk:

- dat de hoofddoelstellingen voor verduurzaming en brede welvaart het karakter moeten krijgen van een harde, absolute resultaatverplichting;

- en dat er voldoende zekerheid moet komen over de financiële kaders en bepalingen (met inbegrip van een jaarlijkse indexering) voor het realiseren van de doelstellingen voor verduurzaming en brede welvaart.

Dan nog een vraag:

In de ontwerp-reactie staat ‘dat in de Ontwerpwet moet worden vastgelegd dat de regio meebeslist over de vraag welke indicatoren niet jaarlijks worden geüpdatet’.

Vraag aan het college: waarom is hier heel expliciet het woord ‘NIET’ toegevoegd? Het is toch veel beter als de regio kan meebeslissen over alle indicatoren?

Tot slot wil de fractie van de PvdD nadrukkelijk aandacht vragen voor de invulling van het begrip ‘Brede welvaart’ en met name ook over de wijze waarop hierover jaarlijks zal worden gerapporteerd in de Staat van Groningen.

In de stukken wordt verwezen naar het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat in zijn regionale monitor voor brede welvaart onderscheid maakt in maar liefst 42 verschillende indicatoren. Naar de mening van mijn fractie loop je hiermee het risico dat het begrip ‘Brede welvaart’ helemaal verwatert met als gevolg dat Provinciale Staten hier geen grip meer op houden en hier dus niet meer op kunnen sturen.

In dit verband wil ik graag alvast even kort een link leggen met de ‘Monitor 2023’, die onder punt B.01 op de agenda staat voor de Statencommissie op 15 mei.

In deze monitor wordt verslag gedaan over de Brede Welvaart Index (BWI). Wat mijn fractie sterk aanspreekt, is dat het college in aanvulling op deze BWI-index een indicator heeft opgenomen over hoe inwoners van Groningen hun toekomstperspectief ervaren. Het is tegen deze achtergrond dat de fractie van de PvdD ervoor wil pleiten om in de ontwerp-reactie op de hoofdlijnennotitie aan te dringen op een verdere concretisering van het begrip ‘Brede welvaart’ en daarbij ook het toekomstperspectief van de Groningers te betrekken.

Vraag aan het college: wilt u deze aanvulling meenemen in de reactie aan de staatssecretaris?

Dank voor uw aandacht.

Interessant voor jou

Bijdrage Statenvoorstel Economische Visie 2035

Lees verder

Bijdrage ontwerpprogrammabegroting 2025 Prolander

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer