Schrif­te­lijke vragen inzake werk­zaam­heden Sterrebos / Zuider­plantsoen


Indiendatum: 18 feb. 2025

Geachte voorzitter,

De gemeente Groningen heeft een vergunning verleend voor werkzaamheden tussen het Waterloobos en het noordelijk deel van het Sterrebos, voor de aanleg van het Zuiderplantsoen. Het gebied betreft een ruim 150 jaar oud natuurgebied, het oudste bos van de stad, met boomsoorten met een hoge ecologische waarde.

Bij de werkzaamheden wordt een boom gekapt. Er is uitsluitend een quickscan gemaakt ten behoeve van het kappen van deze ‘Boom 3 Zuiderplantsoen’. Hiervoor is een veldonderzoek uitgevoerd. Het onderzoeksbureau geeft aan:

“een quicksccan flora en fauna is nadrukkelijk geen volledige inventarisatie. Dat betekent dat het voorkomen van soorten met dit veldbezoek per definitie niet is uit te sluiten.”

In het verleden is al onomstotelijk aangetoond dat het Sterrebos een belangrijke biotoop is voor (zwaar) beschermde soorten. Zo komen er in het Waterloobos en Sterrebos verschillende vleermuissoorten voor, er zijn foerageer-, verblijf- en leefgebieden en vliegroutes.

Momenteel vinden er diepe graafwerkzaamheden plaats t.b.v. de aanleg van een verhard pad, waarbij de humuslaag wordt weggehaald en vervangen door gravel en tegels. Dit tast de bodemecologie aan, en de wortel- en schimmelnetwerken tussen de verschillende delen worden doorsneden. De bosstrook waarlangs het pad wordt aangelegd is zeer waarschijnlijk een vlieg- en fourageergebied van meerdere vleermuissoorten, en leefgebied voor bijvoorbeeld de boomkruiper en boomklever[1]. Indien in de nabije toekomst bomen afsterven ten gevolge van de graafwerkzaamheden, zal dit wel degelijk een effect hebben op de in het bos voorkomende vogels, vleermuizen en andere dieren.

Er is kortgeleden een handhavingsverzoek ingediend bij de provincie op grond van de Wet natuur, inspectie heeft echter niet geleid tot handhaving c.q. het stilleggen van de werkzaamheden.

Langs het pad worden zgn. 'vormbomen' geplaatst, van soorten met weinig tot geen ecologische waarde.

Wij stellen u graag de volgende vragen:

  1. Bent u van mening dat de gemeente zorgvuldig gehandeld heeft inzake het geheel aan werkzaamheden in het Sterrebos? Zijn alle regels voor grondige ecologische toetsing, en daarmee de zorg voor beschermde soorten, correct gevolgd en waaruit blijkt dat volgens u?
  2. Bent u het met ons eens dat de scope van de quickscan te beperkt is geweest? In de quickscan werd uitsluitend gekeken naar de effecten van de kap van één boom. De invloed van de overige werkzaamheden op de bosecologie zijn niet meegenomen in de quickscan.
  3. Bent u het met ons eens dat bodemverstorende graafwerkzaamheden en soortgelijke grove ingrepen óók beoordeeld zouden moeten worden op hun (mogelijke) ecologische effecten? En dat dit een omissie is in de regelgeving m.b.t. ecologisch toetsen? Hoe denkt u dat dit gerepareerd kan worden, en welke stappen kunt u daar zelf toe ondernemen?
  4. Bent u bereid alle Groninger gemeenten te adviseren over het belang van integrale toetsing, waarbij breder wordt gekeken naar effecten op de langere termijn voor flora en fauna dan alleen het voorkomen van beschermde soorten?
  5. Wat gaat u ondernemen indien in de komende jaren bomen afsterven ten gevolge van de werkzaamheden, en daardoor soorten hun leefgebied verliezen en geschaad worden? Bent u het met ons eens dat herstel of compensatie dan niet meer mogelijk is?
  6. Uit de quickscan blijkt dat in het noordelijk deel van het bos, waar meerdere paden worden aangelegd, ook een potentiële vliegroute van vleermuizen ligt. Waarom is dit niet nader onderzocht? Bent u het met ons eens dat er hier mogelijk sprake is van een overtreding van de Omgevingswet, en/of het niet in acht nemen van de zorgplicht (artikel 11.29 Bal)? Zo ja, gaat u de gemeente hier op aanspreken en alsnog verzoeken om een vergunningsaanvraag?
  7. De bomen die worden geplant aan weerszijden van het pad hebben nauwelijks biodiversiteitswaarde. Waarom worden gemeenten niet verplicht om met hun groenbeleid maximaal bij te dragen aan herstel en bevordering van biodiversiteit in de stedelijke omgeving? Welke mogelijkheden ziet u om dit beter te begeleiden?

In afwachting van uw antwoord,

met vriendelijke groet,

Marije Visser

Partij voor de Dieren

 [1] Molenaar, T.P., 2024, Ecologische quickscan Boom 3 Zuiderplantsoen, Groningen. Rapport RA24074-04, Regelink Ecologie & Landschap, Wageningen.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen inzake nieuwe uitbraken vogelgriep

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer