Wat kan provincie doen om egels en andere dieren te beschermen tegen robot­maaiers?


3 september 2020

De fractie stelt vandaag vragen over het gevaar van het gebruik van robotmaaiers voor egels en andere dieren. Kan de provincie proberen invloed uit te oefenen op gemeenten, bedrijven en particulieren om slachtoffers te voorkomen?

Recent onderzoek bevestigt dat steeds meer egels ten prooi vallen aan robotmaaiers[1]. Egelopvangcentra krijgen in toenemende mate zwaargewonde egels binnen en spreken van een ‘slachting’.[2] Naast egels worden ook jonge eendjes, padden en andere kleine dieren vermalen. Een deel van de particulieren en bedrijven laten hun maaier 's nachts werken, waardoor het risico op aanvaringen met dieren enorm toeneemt.

In de openbare ruimte worden robotmaaiers bijvoorbeeld ingezet op sportvelden, in parken of bij recreatieterreinen. Er zijn maaiers op de markt met verschillende beveiligingsmechanismen om dierenslachtoffers te voorkomen. Maar er worden ook veel dieronveilige maaiers verkocht en gebruikt. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren hoopt dat de provincie wil meedenken over het bevorderen van diervriendelijk grasmaaien.


[1] https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=25825

[2] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4794001/robotgrasmaaier-grasmaaier-egels-dood-gewond-egelopvang


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt aandacht voor afval in Groninger natuurgebieden

Groninger natuurgebieden hebben flink te lijden onder de toenemende hoeveelheid zwerfafval. Omdat in coronatijd meer mensen d...

Lees verder

Partij voor de Dieren geschokt over kaalslag Doezumertocht

De Partij voor de Dieren is geschrokken van de kaalslag die heeft plaatsgevonden bij de Doezumertocht, en stelt kritische vra...

Lees verder