Vergif­tiging met over­heids­steun


Weblog Ankie Voerman

6 februari 2020

Vergiftiging met overheidssteun

En weer blies ESD-SIC de lucht vol troep. Maar de economie moet blijven draaien. Het bedrijf prevaleert boven de volksgezondheid. In plaats van een flinke trap op de rem door de verantwoordelijke overheden, mag ESD tot op de dag van vandaag gewoon doorgaan. Blazers vol met roet en SIC vezels worden over de omgeving uitgespuugd. In 2019 gemiddeld één maal per week. Het bedrijf stoot al tientallen jaren zelfs tijdens reguliere bedrijfsvoering giftige SIC vezels uit. In een al op 7 december 2012 gepubliceerd rapport stelt de Nederlandse Gezondheidsraad dat siliciumcarbide in vezelvorm (vezels, whiskers) kanker kan veroorzaken en geclassificeerd moet worden als een stof in de hoogste categorie ‘kankerverwekkend voor de mens’.

De landelijke overheid kwam met de richtlijn dat bedrijven tot op bepaalde hoogte best gif mogen uitspuwen over onze bevolking. Het RIVM heeft deze gesteld op 300 vezels per m³. De gemiddelde uitstoot van ESD blijft volgens de eerste metingen hieronder.

Wat er precies tijdens de blazers uitgestoten wordt aan extra vervuiling is onduidelijk. De metingen tijdens de explosies staan in de kinderschoenen. Omwonenden kunnen wel vertellen, dat alles onder de zwarte roetdeeltjes zit. Dat zij geen groenten uit eigen tuin meer durven eten. Dat kinderspeelplaatsen volgeblazen worden met kankerverwerkkende stoffen. Dat hun dieren grazen op zwartvuil gras.

ESD komt deze maand met een nieuwe aanvraag voor een vergunning. Als de provincie deze niet kan weigeren op de gemiddelde uitstoot van SIC vezels, dan zou ze dit tenminste moeten doen op de niet of nauwelijks aanwezige metingen tijdens de blazers. En omdat ESD SIC in onze ogen niet aan haar minimalisatieverplichting voldoet. Zij blijft gif spuwen over de omgeving, omdat de landelijke overheid te veel ruimte geeft, en de provinciale overheid met geketende handen zit.

Het bedrijf betaalt om vieze auto’s en boten op hun kosten te laten wassen. Dat mensen hun longen vervuild raken lijkt bijzaak. Trekt het bedrijf straks ook de knip om de kankerslachtoffers te compenseren? ESD moet haar bedrijfsvoering 100% emissievrij maken of anders de deuren sluiten.

Gerelateerd nieuws

Eekhoorns en vleermuizen moeten wijken voor crematorium Veendam

De bouw van het nieuwe crematorium bij uitvaartcentrum Buitenwoelhof in Veendam vernietigd leefgebied van eekhoorns en vleerm...

Lees verder

Provincie moet ingrijpen in bomenkap stad Groningen

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren vraagt het College om een kapverbod in te stellen voor de bomen langs de Zernik...

Lees verder