Provincie maakt jacht op ongewenste 'exoten'
Nijlganzen en verwilderde ‘boerenganzen’ zijn sinds vorige week hun leven niet meer zeker in de Groninger weiden en natuurgebieden. Het College van Gedeputeerde Staten heeft toestemming verleend om deze dieren uit te laten roeien door jagers. De Partij voor de Dieren stelt vragen over de beslissing, die zij volledig onterecht acht.
Zowel de Nijlgans als de verwilderde gans worden door de provincie beschouwd als zogenaamde ‘ongewenste exoten’, dieren die Nederland niet op eigen kracht hebben weten te bereiken maar bijvoorbeeld nakomelingen zijn van ontsnapte exemplaren. De Nederlandse natuur zit vol met dergelijke diersoorten, zo zijn ook de halsbandparkiet, regenboogforel en roodwangschildpad exoten, die net als de ganzen inmiddels volledig ingeburgerd zijn en onderdeel van de hedendaagse fauna. Het is volgens vele biologen en andere wetenschappers dan ook niet meer correct om dit soort dieren als exoten te beschouwen en ze te bestrijden. Zolang nieuwkomers geen acuut gevaar opleveren voor mens of dier is de algemene opinie dat men ze beter kan accepteren, aangezien het biologisch evenwicht (indien al van verstoring sprake is) zich vanzelf herstelt.
De Partij voor de Dieren vindt het een zeer vreemde gedachtengang dat deze dieren op een zwarte lijst staan en dus maar doodgeschoten moeten worden. Zowel de Nijlgans als de verwilderde gans zijn niet meer weg te denken uit onze natuur, en zullen ook niet uit te roeien zijn omdat ze zich hier succesvol voortplanten. De provincie voert als reden aan dat de dieren mogelijke schade kunnen aanrichten aan gewassen of inheemse soorten zouden kunnen wegconcurreren. Statenlid Ankie Voerman: “De schade die deze dieren aanrichten is zeer beperkt, een schadevergoeding is hier op zijn plaats. In plaats van de dieren te doden kunnen zij met ook op diervriendelijke wijze naar andere plaatsen verjaagd worden. Bovendien is de concurrentie van de nijlgans met inheemse soorten slechts zeer gering, en heeft ook niet geleid tot afname van inheemse soorten. Als een koolmees en een pimpelmees om een nestplaats vechten schieten we toch ook niet één van beiden dood?”
Gerelateerd nieuws
Mestoverschot oorzaak van toename blauwalg
De dood van duizenden palingen bij de Breebaartpolder is waarschijnlijk gevolg van de toenemende belasting door stikstof mest...
Lees verderNa Buys in Bourtange ook geen megastal in Munnekemoer?
Pekela, 22 augustus 2015 – De statenfractie van de Partij voor de Dieren wil van het college weten of na plan Buys ook geen o...
Lees verder