Partij voor de Dieren vreest voor reeën­stand.


behalve beheer ook stroperij

21 december 2018

Groningen, 21 december 2018 – De Partij voor de Dieren in de Groningse Staten vreest dat het aantal reeën in de provincie ernstig is gedaald. Behalve het feit dat er jaarlijks, volgens de wens van het college, zo’n 979 reeën worden doodgeschoten uit het oogpunt van verkeersveiligheid, is er ook reden om aan te nemen dat er in ieder geval in delen van de provincie veel gestroopt wordt. Hierdoor wordt de reeënstand nog lager dan GS in gedachten heeft. De Partij voor de Dieren is bang dat het college van GS de zaken niet onder controle heeft en stelt daarom opnieuw vragen over jacht en handhaving.

Kirsten de Wrede, statenlid van de Partij voor de Dieren, is ongerust. “Wij vinden het sowieso al verschrikkelijk dat de dieren zo intensief bejaagd worden. Er zijn volgens ons genoeg preventieve maatregelen die aanzienlijk beter werken dan jacht, omdat je de dieren zo juist opjaagt, ze in paniek wegrennen en er alleen maar meer ongelukken gebeuren. Daar hebben we eerder om gevraagd, maar helaas met matig succes.”

De partij heeft meer vragen over de jacht op reeën. Zo worden er soms veel meer geiten geteld dan bokken, wellicht vanwege de geweien, of omdat meer geiten juist weer meer aanwas, dus meer te schieten en te verkopen wild mogelijk maken. Daarnaast wil de Wrede weten of er voldoende handhaving is, of er voldoende gehandhaafd wordt en of de situatie rondom al dan niet illegale jachthutten bij de handhaving bekend is. Zo is bekend dat stilstaande tractoren langs kleine weggetjes vaak worden gebruikt als hoogzit: de jager heeft zo een prima uitzicht en kan de reeën aan de rand van het veld zo eenvoudig doodschieten.

Eerdere vragen:

https://groningen.partijvoordedieren.nl/vragen/schriftelijke-vragen-inzake-stroperij-en-handhaving-natuurcriminaliteit
https://groningen.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-betreffende-aanrijdingen-met-reeen-en-een-protocol-voor-ongevallen-met-wild

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief