Opinie: Kerst­ge­dachtes en kilo-knallers met nieuwjaar


21 december 2015

Vroeger drukte de postbode 1 of 2 keer per week een, in plastic verpakt, pakketje foldertjes door de brievenbus. Tegenwoordig hangt er een “ja-nee” of, nog stelliger, “nee-nee” sticker op veel brievenbussen. Al dat extra drukwerk (inkt, papier en vervoersbewegingen) is immers niet goed voor het milieu.

Helemaal niets meer kopen is voor de meeste mensen echter een brug te ver, alle trends als downshiften, consuminderen en zelfvoorzienende moestuinen ten spijt. Hoe blijf je op de hoogte van de aanbiedingen als milieubewuste consument? Via de e-mail natuurlijk. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich onder andere aanmelden voor nieuwsbrieven als "de wakkere winkelaar", die aanbiedingen op diervriendelijke(re) producten bij elkaar zoekt: https://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten/winkelaar

Zeker in de aanloop naar de feestdagen doen bedrijven hun uiterste best om de klanten naar hun winkel toe te lokken en loopt de mailbox dus over van de aanbiedingen.

De gedachte bij “feestdagen” lijkt tegenwoordig toch vooral te zijn om zo veel mogelijk voedsel naar binnen te werken. Dat willen vooral de supermarkten ons doen geloven. Waarschijnlijk klopt dat ook: waar op 1 januari half het land een roes ligt uit te slapen, zijn maag-darmklachten en toenemende vetrolletjes vooral rond kerst een probleem. In de folders van drogisterijen vinden we zo rond kerstmis en nieuwjaar dan ook vooral veel dieetproducten en tabletten voor maagdarmklachten.

Een ezel stoot zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen, maar voor de mens geldt dat blijkbaar niet. Ieder jaar met Kerstmis stouwen we ons vol met voedsel, om ons daarna vol te proppen met de producten van de farmaceutische industrie.

500 gram "scharrelkipbraadsticks" voor 2,79 euro, voorziet Aldi van het bijschrift "FEEST" in haar digitale foldertje. Toegegeven, scharrelkip is beter dan de echte plofkip, maar ook deze kippen scharrelen binnen in een drukke, stinkende schuur en zijn afkomstig van rassen met een extreme borst- en bilontwikkeling. Ook had Aldi recent een aanbieding voor 500 gram varkenslapjes (geen beter leven keurmerk) voor 2,69 euro. De kiloprijs komt daarmee op iets meer dan 5 euro, en dat is een stuk minder dan de katten- en hondensnacks kosten bij deze winkel. Hoeveel tropisch regenwoud er is gekapt om het varkensvoer te verbouwen, wat de boer eraan overhoudt, hoeveel de behandeling van infecties met multiresistente bacteriën onze gezondheidszorg kost, en hoeveel een varkensleven kost, blijft duister.

"Voor de beste kerst ooit", schrijft Albert Heijn op haar website naast een foto van een enorme kalkoen, die als "held van deze kerst" wordt aangeprezen. Als u beseft wat zo'n kalkoen allemaal heeft doorgemaakt voordat het in de oven is beland (leest u daarover meer op: http://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/kalkoenen), kan het leven van zo'n kalkoen inderdaad voor een heldendaad door, met dien verstande dat de kalkoen daarin geheel geen keuze had.

De keurmerkloze konijnenbouten, haast overal verkrijgbaar, slaat u ook het beste over, en schenkt u ook eens aandacht aan die petitie als u toch bezig bent: http://actie.ciwf.nl/ea-action/action?ea.client.id=1771&ea.campaign.id=32166

De kerstaanbiedingen van Jumbo lijken niet direct uit te nodigen tot het mateloos consumeren van dierlijk vlees (al valt er op de selectie aan menu's nog steeds veel aan te merken), maar bij de aanbiedingen vond ik de volgende "SUPERDEAL": 3,99 euro voor een kilo rundergehakt. 3 bakjes verse tapas van 80-175 gram kosten 5,00 euro, en daarmee zijn olijven (die aan een boom groeien) een stuk duurder dan een kilo dood dier; wat daar super aan is, ontgaat mij even.

“Waar kies jij voor?” vraagt Lidl zich af, met aan de linkerkant een bord met een vleesgerecht, aan de rechterkant een met groente. Een deel van het assortiment dat Lidl ons met de feestdagen wil voorschotelen, heeft zelfs 1 ster (van de 3) van het "beter leven" keurmerk bemachtigd. Ook sommige andere supermarkten – ook PLUS - hebben beter-leven producten in het assortiment voor kerst. Dat is een klein stapje in de goede richting, met nog een heel erg lange weg te gaan.

De vraag zou ik ook willen stellen. Waar kiest u voor?

Wordt het dit jaar een maaltijd van lichte groentehapjes op de gourmet en exotische vruchten in de salade - gezellig de hele avond tafelen met familie rondom heerlijke, eerlijke en gezonde (overwegend plantaardige) producten - of wordt het een volstoppen met gemarteld bio-industrievlees om vervolgens dat de volgende dag te moeten bekopen met brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel? De keuze is aan u.

Gerelateerd nieuws

Opinieartikel: Kerstgedachtes en kilo-knallers met nieuwjaar

Heeft u uw menu voor de feestdagen al gepland? Leest u eerst ons nieuwe opinieartikel, genaamd "Kerstgedachtes en kilo-knalle...

Lees verder

Geen ganzenjacht in Groningen voor buitenlandse toeristen

Groningen, 23 december 2015 – De Partij voor de Dieren wil van het college weten of buitenlandse jagers ook in Groningen voor...

Lees verder