Bijdrage Staten­ver­ga­dering Jongeren praten met de Staten


10 november 2021

Voorzitter, vanaf deze zijde wil ik de jongeren mijn excuses aanbieden voor het feit dat onze generatie zo’n misbruik heeft gemaakt van dat wat de planeet te bieden heeft of - moet ik zeggen - had?

Door ons toedoen is er zoveel kapot gemaakt. We hebben als generatie ver boven het vermogen van de planeet geleefd en daarmee gestolen van de volgende generaties. Ook onze provincie hebben we mishandeld. Er is bijvoorbeeld vrijwel geen weidevogel meer te vinden.

Onze planeet warmt door ons toedoen op naar gevaarlijke hoogten. Voorzitter, we hebben de jongeren wel met iets opgezadeld!.

Als alle - nu levende - generaties wereldwijd niet samen optrekken om verandering te brengen in bijvoorbeeld de manier van energie opwekken, dan loopt het mis.

De Partij voor de Dieren is dan ook blij te zien dat het klimaat zeker de aandacht heeft van de jongeren. We zien het vanuit datgene wat een paar weken geleden is aangeleverd door de verschillende scholen, maar ook vanuit de mega-grote klimaatmarsen waar vooral veel jongeren aan meedoen. Dat geeft hoop!

Voorzitter, jongeren hebben ook zorgen voor de toekomst wat wonen betreft. Dat heeft eveneens zeker onze aandacht nodig. De Partij voor de Dieren heeft een paar weken geleden aandacht gevraagd en gekregen voor het onderzoeken van de mogelijkheid om natuurinclusief te wonen bijv. In Tiny houses rondom boerderijen.

Hopelijk komt er wat voort uit het door de gedeputeerde beloofde onderzoek daaromtrent.

Landelijk pleit onze partij voor betaalbaar wonen voor iedereen in een gezonde en groene omgeving. Het idee van Lieke Woltjer van het Parsifal college komt daar dicht in de buurt. Voorzitter, het is niet uit te leggen dat grote panden jaren lang leeg staan en jongeren geen fatsoenlijke woonruimte kunnen vinden. De Partij voor de Dieren is dan ook absoluut tegen het verbod op kraken. Het kraken van leegstaande panden wordt immers veroorzaakt door een nijpend tekort aan betaalbare woningen voor studenten en starters. Er dient geïnvesteerd te worden in betaalbare woningen. Bestaande woningen die langdurig leegstaan (bedrijfs- en kantoorpanden) dienen een nieuwe bestemming te krijgen als starterswoningen.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage najaarsmonitor en begroting 2022 en opvang dieren uit het wild

Lees verder

Bijdragen Statenvergadering Begroting 2022

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer