Bijdrage Legalisatietraject PAS-melders
De uitspraken van de Raad van State van 18 december over intern salderen legt een enorme bom onder het legalisatietraject. De regeling was immers gebaseerd op intern salderen middels innovaties. Werkzame innovaties zijn er nauwelijks, intern salderen wordt sterk ingeperkt.. In vele gevallen zal nu wél een passende beoordeling en een natuurvergunning vereist zijn, en mag intern salderen alleen nog als dit salderen niet ten koste gaan van de bescherming van Natura 2000-gebieden. Stikstofreductie zonder forse krimp van het bedrijf lijkt onmogelijk. Kortom, de PAS-melders staan met lege handen. Deze uitspraken laten zien dat rechters klaar zijn met het compleet falen van het Rijk in het stikstofdossier. De Europese Commissie begint steeds kritischer te worden. MOB kondigde aan om dit jaar in alle 12 provincies handhavingsverzoeken te gaan indienen met betrekking tot PAS-melders.
Vraag: Is het college ervan doordrongen dat het tijd is om knopen door te hakken en te erkennen dat krimp van de veestapel NU nodig is? Hiermee krijgen de PAS-melders duidelijkheid, ook al doet die pijn, en ontstaat er weer ruimte, óók voor die agrariers die op een duurzame manier de toekomst in willen.
Als gevolg van deze uitspraak zijn ook tenminste 70 andere veehouderijen (niet PAS-melders) die nu met terugwerkende kracht alsnog een natuurvergunning nodig hebben. Daarbovenop komen nog bedrijven uit andere sectoren en infrastructurele projecten. Het is volgens ons de hoogste tijd om uit de ontkenningsfase te stappen. Zolang de emissiekraan niet wordt dichtgedraaid en natuurgebieden niet gezonder en groter worden zal ook Groningen verzuipen in het stikstofmoeras!
Dan willen we graag nog wat kwijt over de financiering. Voor de PAS-melders wordt veel overheidsgeld uitgetrokken: € 20 miljoen (p. 143). Daarnaast worden PAS-melders vrijgesteld van leges, van € 1600. Een groot deel van de PAS-melders is in de problemen gekomen door veranderde wetgeving, en dreigt te moeten stoppen. Dat gebeurt vaker, ook in andere sectoren. Per 1 januari 2026 is bijvoorbeeld de BTW op logies verhoogd van 9 naar 21%. De Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat door deze overheidsmaatregel pensions en kleine hotels failliet zullen gaan, vooral in de grensstreek. Er zijn geen maatregelen bekendgemaakt om deze bedrijven te ondersteunen. Het is terecht dat de overheid voorkomt dat mensen in de problemen komen als hun bedrijf door veranderde overheidsregels failliet gaat. Maar dat moet voor alle mensen en bedrijven op een vergelijkbare manier gelden. Naar ons idee is er hier sprake van selectieve ondersteuning.
Vraag: Tuigt de provincie voor andere slachtoffers van veranderde overheidsregels ook zo’n regeling op? Worden bijvoorbeeld niet langer rendabele pensions uitgekocht? Krijgen ze subsidies om aanpassingen te doen om hun bedrijfsvoering weer rendabel te maken?
En indien nee, waarom dan wél alles uit de kast voor de agrarische sector?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage gebiedsplan Toekomst Landelijk Gebied
Lees verderBijdrage overbruggingslening Avantium
Lees verder