Bijdrage Inpassingsplan windmolenpark Eemshaven-West
Met dit inpassingsplan wordt van ons een inschatting en een besluit gevraagd over de gevolgen van het inpassen van 24 windmolens aan de Waddenkust voor de leefomgeving. Zijn deze gevolgen aanvaardbaar?
Voor de Partij voor de Dieren is dat een uitgemaakte zaak. Wij sluiten ons aan bij de uitspraak van de Commissie MER en bij de omwonenden die maar liefst 25 zienswijzen ingediend hebben. De Commissie MER is er niet van overtuigd dat aantasting van de natuurlijke kenmerken van de Waddenzee uitgesloten is. Het plan mag alleen worden vastgesteld en de natuurvergunning mag alleen worden verleend als er wetenschappelijk gezien redelijkerwijs geen twijfel is dat aantasting van natuurlijke kenmerken van de Waddenzee is uitgesloten.
Wij signaleren, net als de commissie, een aantal problemen. Ruidhorn is aangewezen als compensatiegebied. Echter, Ruidhorn ís al compensatiegebied voor eerdere ontwikkelingen in de Eemshaven zoals RWE. De commissie gaat dan ook terecht in op de vergroting van de concurrentie, die negatieve gevolgen zal hebben voor de vogels die er al zijn en voor de nieuwkomers. De beschikbare voedselruimte zal niet zonder meer toegankelijk zijn voor de vogels die moeten verhuizen en het voedselaanbod zal afnemen. De verruiging van het gebied is slechts één van de oorzaken hiervan. Tegengaan van verruiging kan de problemen niet afdoende oplossen. De Partij voor de Dieren is tegen dit 'dubbelen' of 'indikken' van compensatiegebieden. Het windpark is een nieuwe ontwikkeling, daarvoor zal nieuwe natuurcompensatie moeten worden gevonden. Daarom verzoeken wij het College om onderzoek te doen naar meer volwaardige en volledige mogelijkheden om dat wat verloren gaat te compenseren, waarbij aantoonbare natuurversterking het uitgangspunt moet zijn. Is het College daartoe bereid?
Maar niet alleen foeragerende vogels worden bedreigd door dit park. Ook voor trekvogels vormt dit park een bedreiging. Juist het Noord-oosten van Nederland is een gebied waar enorme hoeveelheden trekvogels overvliegen. Het is één van de drukste migratieroutes. Het aantal slachtoffers van windmolens is hier dan ook 3 à 4 keer hoger dan het gemiddeld in Nederland. De procedure om vogelradars te installeren verloopt langzaam en stroperig. Het stilzetten van molens zal hoogstens om 10 keer per jaar gaan en is op basis van een vrijwillig convenant. U kunt op uw vingers natellen dat windboeren voor maximaal rendement gaan. Vraag aan het College: Welke mogelijkheden ziet u om de uitbaters van dit park te bewegen om optimaal gebruik te maken van het vogelradarmodel en stoppen van de molens? En bent u bereid een monitoringstraject op te laten zetten om de werking van de stilstandvoorziening nauwgezet te volgen?
De Partij voor de Dieren was en is tégen windmolens op of aan het Wad. De effecten op de Waddennatuur zijn té groot, en er vallen onacceptabel veel slachtoffers, niet alleen vogels maar ook vleermuizen. De energietransitie kan en moet natuurinclusief, waarbij het versterken van de biodiversiteit één van de basisprincipes zou moeten zijn. Eventueel: wij zullen volgende week dan ook niet instemmen met het PIP.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage goedkeuring faunabeheerplannen 2024 - 2029
Lees verderBijdrage Statenvergadering situatie Ter Apel
Lees verder