Voorkom natuur­brand


8 mei 2013

De Statenfractie en gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren Groningen roept Groningers op voorzichtig te zijn met open vuur in de natuur. Daarnaast vragen zij aan de Gedeputeerde Staten en het College van B&W wat hun beleid is omtrent natuurbranden en het voorkomen ervan.

Er valt al geruime tijd weinig regen in Nederland, waardoor er grote droogte heerst in de natuur. Dit verhoogt het risico op natuurbranden aanzienlijk. Een sigarettenpeuk of een barbecue op een verkeerde plek kunnen dan onbedoeld voor flink wat schade zorgen. Omdat het leeuwendeel van de natuurbranden ontstaat door menselijk handelen, roept de Partij voor de Dieren de inwoners van Groningen op om voorzichtig om te springen met vuur bij parken, bermen, natuurgebieden, of campings. “Het kan tientallen jaren duren voor de natuur zich hersteld heeft,” legt Statenlid Anja Hazekamp uit. “Bovendien is zo’n brand enorm gevaarlijk voor mens en dier.”

De provincie en gemeente hebben een belangrijke rol in het voorkomen van natuurbranden. Daarom willen de Statenfractie en de Groninger gemeentefractie van de Partij voor de Dieren, middels schriftelijke vragen, tevens inzicht krijgen in wat de provincie en gemeente doen aan preventie en voorlichting. Aanleiding waren onder andere de natuurbranden in Meerstad en Overschild, waarvan in ieder geval de eerste door mensen is veroorzaakt.

Vragen Gedeputeerde Staten

Vragen College van B&W