Vergassing ganzen


12 juni 2015

Van de 1350 deelnemende Groningers noemde bijna drie kwart het massale vergassen van ganzen beestachtig, zo bleek uit een recente poll van het Dagblad van het Noorden. Een paar weken geleden heeft het college aangegeven ook in Groningen over te willen gaan op het vergassen van ganzen. De partij wijst onder andere op de gevolgen van de groei van de melkveehouderij.

Fractievoorzitter Kirsten de Wrede noemt de situatie onaanvaardbaar. “We creëren een walhalla voor ganzen, door de toename van het eiwitrijke raaigras en als ze dan vervolgens komen, drijven we ze in groepen bij elkaar en vergassen ze. Terwijl bekend is dat je de populaties daarmee niet kunt indammen.“

Behalve van voedsel zijn populaties ook afhankelijk van veilige broedplaatsen en onlangs werd bekend dat bij de Lettelberterpetten vossen alle 22 nesten van ganzen hebben leeggeroofd. De partij wil dan ook weten waarom het college doorgaat met het doden van vossen, terwijl dit één van de weinige natuurlijke vijanden van de vos is. Voorts willen de Wrede en statenlid Ankie Voerman weten hoeveel ganzen er de afgelopen tijd zijn gedood, hoeveel schade zij zouden hebben veroorzaakt en wat de kosten zijn van het vergassen van ganzen. Ook wil de partij weten of het college ook gebruik wil gaan maken van de nekkenbreker, een apparaat dat ganzen doodt door ze de nek te breken.

https://groningen.partijvoordedieren.nl/vragen/schriftelijke-vragen-betreffende-vergassen-van-ganzen