Stop­zetten nach­te­lijke jacht


4 december 2013

GRONINGEN. De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Groningen de nachtelijke jacht op vossen en konijnen direct stopzet en uitvoering geeft aan de uitspraak van de Raad van State.

De Raad stelde vandaag de Faunabescherming in het gelijk in haar beroep tegen de nachtelijke jacht op vossen. Op grond van de Benelux-Overeenkomst is `s nachts jagen op vossen en konijnen niet toegestaan. Bovendien is volgens dit verdrag kunstlicht geen toegestaan 'middel' bij de jacht. De door de provincies Noord-Holland en Friesland verleende ontheffingen werden daarbij vernietigd. "Deze uitspraak heeft ook gevolgen voor andere provincies," vertelt Statenlid Anja Hazekamp. "We willen daarom van het College weten hoe dit verbod gecommuniceerd en gehandhaafd zal worden in onze provincie." De Partij voor de Dieren heeft ziet in deze uitspraak veel voordelen. "Niet alleen zullen vossen en konijnen voortaan `s nachts met rust gelaten worden, maar het sluit ook naadloos aan bij onze voorstellen om natuurlijke processen meer ruimte te geven. We hadden bijvoorbeeld net vragen gesteld over de mogelijkheid om vosvriendelijke gebieden in te stellen, om de ganzenpopulaties in toom te houden."

De Partij voor de Dieren roept inwoners van Groningen op om nachtelijke jacht met gebruik van kunstlicht te melden bij het Meldpunt Jachtincidenten van de partij (groningen@partijvoordedieren.nl).

Lees hier de schriftelijke vragen