Stil protest tegen gaswinning


10 januari 2015

Graag uw aandacht voor onderstaand bericht over een stil protest a.s. dinsdagavond, tegen de gaswinning in Groningen. Partij voor de Dieren zal ook vertegenwoordigd zijn.

Beste mensen,

Op 13 januari 2015 wordt voor de gemeenteraadsleden van Bellingwedde, Oldambt en Pekela een informatieavond georganiseerd over de gevolgen van de gaswinning. Voor deze bijeenkomst zijn verschillende organisaties uitgenodigd (o.a. NAM, Groninger Bodembeweging, Centrum Veilig Wonen, de gedeputeerde). Wij willen deze avond een stil protest laten horen. Zwijgend, met een brandend kaarsje in de hand, staan wij bij een doodskist. In deze kist ligt het vertrouwen van de inwoners. Het vertrouwen dat inwoners serieus genomen worden, dat hun veiligheid op de eerste plaats komt. Het vertrouwen is een stille dood gestorven…..

We geven de raadsleden een ‘rouwbrief’ mee. In deze rouwbrief staan kritische vragen en we roepen de raadsleden op deze vragen tijdens de bijeenkomst te stellen.

Het is kort dag, maar we roepen jullie op om 13 januari a.s. om 18.45 uur aanwezig te op de parkeerplaats bij het gemeentehuis in Pekela. Het gaat nadrukkelijk om een stil protest en daarom hebben we een aantal afspraken gemaakt en we verzoeken iedereen die deel wil nemen aan het stille protest, om deze afspraken te respecteren.

Afspraken:

1. We dragen zwarte of donkere kleding.

2. Geen spandoeken, vlaggen, borden etc. Alleen een doodskist en fakkels. De organisatie zorgt voor de kist en kunstkaarsen.

3. Het is een stil protest. We staan van 18.45 tot 19.30 uur (aanvang bijeenkomst) zwijgend bij de kist. Er wordt geen lawaai gemaakt, er zijn geen toespraken, geen geroep richting de raadsleden die naar binnen gaan etc.

4. De raadsleden krijgen bij de deur de ‘rouwbrief’ uitgereikt.

5. Om 19.30 uur stoppen we met het stille protest. We gaan niet naar binnen. De bijeenkomst is alleen bedoeld voor raadsleden.

Namens het Actiecomité Bellingwedde, Milieudefensie Zuidoost Groningen, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks,

Marian de Weerdt,

Ankie Voerman,

Mary Neef,

Marja Bos