Staten­fractie vraagt om ophel­dering over dood oever­zwa­luwen


24 juni 2014

Op een zanddepot in Vlagtwedde zijn vorige week tientallen jonge oeverzwaluwen overreden door crossmotoren en terreinwagens. De nesten bevonden zich in de steile zandwanden in het gebied. De jonge vogels werden levend begraven of overreden. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen aan het college van GS.

Statenlid Kirsten de Wrede: “De jonge vogels, die op het punt van uitvliegen stonden, zijn op een gruwelijke manier aan hun eind gekomen. Zowel de gemeente als de provincie zijn hier nalatig geweest of hebben een oogje toegeknepen, met deze trieste situatie tot gevolg. Het gebied moet zo snel mogelijk worden afgesloten en er moet strikt gehandhaafd worden op overtreders. Ook vragen wij gemeente en provincie om een permanente wand voor oeverzwaluwen aan te leggen op de lokatie.”

De fracties van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten en de gemeenteraad van Vlagtwedde stellen vragen aan hun college. Zij willen antwoord op de vraag wie er verantwoordelijk is voor het gebied, hoe het mogelijk is dat crossers, notabene in het broedseizoen, vrij baan hebben, en wat voor maatregelen er getroffen gaan worden om herhaling in de toekomst te voorkomen.

De zandopslag aan de Spetsebrugweg bij Veelerveen is eigendom van de gemeente Vlagtwedde. Op het zanddepot ligt echter grond opgeslagen die bestemd is voor ontwikkeling van natuurgebieden onder provincial uitvoering. Het provinciale natuurbeleid heeft flinke vertraging opgenomen waardoor de grond al minstens 7 jaar op een bestemming ligt te wachten. Ondertussen zijn de zandbergen veranderd in een klein maar fijn natuurgebiedje. Het wordt bewoond door vele diersoorten en is geliefd bij omwonenden voor de rust en de natuur. Over het toezicht en beheer van het gebied zijn geen sluitende afspraken gemaakt en het terrein is vrij makkelijk toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Dit heeft er toe geleid dat motorcrossers en 4x4 rijders de ‘Zandbak van Vlagtwedde’ ook weten te vinden. Op internet worden zelfs georganiseerde crossbijeenkomsten aangekondigd.

Gerelateerd nieuws

Provinciale proef leliegif verspilling

De Partij voor de Dieren roept de provincie Groningen op om te investeren in gifvrije lelieteelt. De provincie Groningen laat...

Lees verder

Installatie nieuw Statenlid

Vandaag wordt het nieuwe Statenlid voor de Partij voor de Dieren, Kirsten de Wrede, geïnstalleerd in Provinciale Staten. Zij ...

Lees verder