Provin­ciale proef leliegif verspilling


5 juni 2014

De Partij voor de Dieren roept de provincie Groningen op om te investeren in gifvrije lelieteelt. De provincie Groningen laat momenteel een proef uitvoeren die zich richt op vermindering van het gebruik van ‘leliegif’ Metam-natrium, maar niet op beëindiging ervan. Nu Staatssecretaris Dijksma een tijdelijk verbod op het gif heeft ingesteld, vanwege de gezondheidsrisico’s op omwonenden, wil de Partij voor de Dieren dat de provincie haar zinnen verzet.

“De proef is een verspilling van geld en moeite,” meent Anja Hazekamp, Statenlid voor de Partij voor de Dieren. “Metam-natrium is op Europees niveau al verboden, maar in Nederland staat het op de vrijstellingenlijst, waardoor het tot voor kort nog gewoon gebruikt mocht worden. Er is nu echter veel discussie over het gif, omdat mensen die nabij behandelde landbouwgrond wonen aanzienlijke gezondheidsrisico’s lopen.” Hazekamp acht daarom de kans groot dat het gif van de vrijstellingenlijst gehaald zal worden, zodat het gif definitief verboden wordt. “Dan hebben we niets aan een proef die onderzoekt hoe we het gebruik ervan een beetje kunnen verminderen,” stelt Hazekamp.

Het landelijke verbod op Metam-natrium geldt in ieder geval tot nader onderzoek uitwijst wat de gevolgen van het gifgebruik zijn op omwonenden. Het gif wordt onder andere gebruikt voor de teelt van lelies, aardappelen en aardbeien. De Partij voor de Dieren roept het college van Gedeputeerde Staten middels schriftelijke vragen op om te investeren in proeven die zich richten op het telen van lelies zonder gebruik van Metam-natrium. Ook landelijk is de Partij voor de Dieren al geruime tijd bezig met de gezondheidsrisico’s van gifgebruik in de landbouw; onder andere via het meldpunt Gifklikker.nl. Hier kunnen mensen hun klachten en zorgen over landbouwgif melden.

Gerelateerd nieuws

Visstand Waddenzee loopt verder terug: visserijsubsidies terugdraaien

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie de visserijsubsidie voor het Hoogeland terugdraait, of aanvullende eisen stelt ...

Lees verder

Statenfractie vraagt om opheldering over dood oeverzwaluwen

Op een zanddepot in Vlagtwedde zijn vorige week tientallen jonge oeverzwaluwen overreden door crossmotoren en terreinwagens. ...

Lees verder