Partij voor de Dieren wil wijziging fauna­be­heer­plannen: geen afschot maar samen­leven


25 september 2024

De Faunabeheereenheid Groningen heeft de nieuwe plannen voor 'beheer' van dieren voor de periode 2025 - 2029 voorgelegd aan het College van GS. De fractie van de Partij voor de Dieren zal het College oproepen om geen goedkeuring te verlenen aan deze 'Fauna Afschot Plannen'. Uitvoering van de plannen zal de komende vijf jaar het leven gaan kosten aan tienduizenden dieren. In de vorige periode waren dat er al bijna 85.000.

De Partij voor de Dieren pleit voor een grondige inventarisatie van alle ter beschikking staande en toegepaste werings- en verjaagmethoden per diersoort in Groningen. Alternatieven voor het doden van dieren worden momenteel slechts minimaal toegepast. Doel van het onderzoek is om een diervriendelijke én toekomstbestendige aanpak te ontwikkelen die recht doet aan grondeigenaren, maar dierenwelzijn als uitgangspunt heeft. Mensbelang en dierbelang moeten in evenwicht zijn.

68664 dode dieren in vijf jaar

Onder het huidige faunabeheerplan 2019 – 2024 zijn tot nu toe tenminste 68.664 dieren gedood, waarbij de aantallen van 2024 nog niet zijn geteld. In de nieuwe plannen, looptijd 2025 – 2029, zijn nieuw te doden soorten en vernietigingsmethoden toegevoegd.

Voor het eerst zullen honderden damherten doodgeschoten gaan worden in het Lauwersmeergebied, zonder dat serieus gezocht is naar een manier om deze inheemse dieren de ruimte te geven die ze van oudsher in het landschap hadden.

De mogelijkheid om marters te vangen en doden in weidevogelgebieden wordt flink verruimd, terwijl het zeer verarmde ecosysteem waar deze vogels in moeten leven de werkelijke oorzaak van de teloorgang is.

Ook wil de provincie toestaan ganzen die in de rui zijn met honderden tegelijk te vangen om ze vervolgens te vergassen. Deze methode veroorzaakt zeer veel dierenleed door de stress en de lange ademnood waar de dieren in verkeren voordat ze stikken.

Faunabeheerplan is feitelijk een afschotplan

In de afwegingen tussen de mogelijk optredende schade voor de mens enerzijds, en de benodigde inzet op diervriendelijke maatregelen voor weren of verjagen anderzijds, wordt steevast het mensbelang zwaarder gewogen. Statenlid Stijn ten Hoeve: “Deze faunabeheerplannen zijn in wezen fauna-afschotplannen. Wij zien een verwerpelijk automatisme om bij knelpunten tussen mens en dier snel te gaan schieten. Er staan ons zoveel effectieve middelen ter beschikking om dieren te weren of te verjagen waar dat nodig is. Dit vraagt wel om actieve inspanning, en daartoe zijn grondeigenaren lang niet altijd bereid. Het is echter bij wet verplicht om op diervriendelijke wijze schade proberen te voorkomen, alleen is de controle op die inzet zo goed als nihl. In plaats van uit gemakzucht naar het geweer te grijpen, moeten we oefenen in co-existentie met in het wild levende dieren. Het delen van onze leefruimte met die van de dieren betekent ook dat we een bepaalde mate van schade accepteren.”

Juridisch zwak

De nieuwe plannen zijn daarnaast onvoldoende feitelijk onderbouwd en rusten op een zwakke juridische basis:

  • er ontbreken telgegevens over de aantallen dieren die in Groningen leven
  • er is onduidelijkheid over schadecijfers
  • causale verbanden tussen de populatiegrootte van dieren en de optredende schade zijn er niet.

De noodzaak tot het doden van dieren wordt nergens overtuigend aannemelijk gemaakt. De Partij voor de Dieren waarschuwt de provincie dan ook voor juridische procedures, waarbij de vergunningen mogelijk geen stand houden.

Gerelateerd nieuws

Statement betreffende reactie fractievoorzitter Moes (BBB) op vernieling regenboogpad Appingedam

Lees verder

Waarom de Partij voor de Dieren windmolens toejuicht, maar niet aan het Wad

De val van het College over het inpassingsplan windpark Eemshaven-West wordt geduid in termen van ‘onbetrouwbaar bestuur’ en ...

Lees verder