Partij voor de Dieren tegen TTIP in de provincie Groningen


3 november 2015

De Partij voor de Dieren roept, samen met de SP, op 16 december 2015 de Provinciale Staten op om zich tegen de TTIP te verzetten, zoals (op initiatief van de Partij voor de Dieren) de provincie Friesland en de provincie Limburg eerder al hebben gedaan. Beide politieke partijen willen een duidelijk signaal zenden tegen de TTIP. Diverse gemeentes – ook de gemeente Hoogezand-Sappemeer - hebben zich eerder al uitgesproken tegen de TTIP.

Voor de provincie Groningen is het extra belangrijk om zich tegen de TTIP te verzetten. Het type verdragsteksten dat ook in TTIP is opgenomen, is namelijk al eerder door diverse bedrijven gebruikt om overheden, die keuzes maakten in het belang van de volksgezondheid of het milieu, aansprakelijk te stellen voor gesteld geleden schade of misgelopen winsten.

De Partij voor de Dieren sluit niet uit dat, wanneer de gaswinning vanwege de toenemende aardbevingsschade moet worden teruggeschroefd of zelfs stilgezet, de provincie Groningen en de Nederlandse staat zullen worden geconfronteerd met miljardenclaims op basis van de TTIP.

Zo berichtte RTL recent over de mogelijke claim van 4 miljard dollar van een Canadees goudbedrijf tegen Roemenië[1], omdat dit land de goudmijnbouw probeert tegen te houden. Verder moet Ecuador aan Occidental Petroleum miljarden betalen omdat het de exploitatie van haar olievelden deed beëindigen[2]. Het kleine Uruguay moet hulp van buitenaf zoeken om verweer te kunnen voeren tegen een claim van tabaksproducent Phillip Morris omdat het land beperkingen probeert op te leggen aan de verkoop van sigaretten[3].

In het programma “Tegenlicht[4]” kwam aan de orde dat er tegen Canada na het ondertekenen van een vergelijkbaar akkoord tíentallen claims zijn ingesteld. Volgens de programmamakers blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat landen meestal spijt krijgen van dit soort verdragen. Ook 120 docenten van juridische faculteiten hebben hier een brandbrief over geschreven, berichtte Elsevier op 3 april 2015[5]. Bij dergelijke verdragen leggen tribunalen bijna elke bepaling te ruim uit, stellen zij vast. Prof. dr. M.M.T.A. (Marcel) Brus, professor internationaal publiekrecht te Groningen, heeft zich ook tegen de arbitrageclausule in de TTIP uitgesproken.[6]

De Partij voor de Dieren zal, samen met de SP, de Provinciale Staten daarom oproepen om zich uit te spreken tegen TTIP om daarmee een signaal naar de nationale politiek te zenden dat TTIP door de provincie Groningen niet wordt gewenst.

[1] http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/roemenie-voelt-ttip-nu-al

[2] http://www.volkskrant.nl/opinie/-handelsverdragen-zijn-niet-fair~a3745506/

[3] https://decorrespondent.nl/504/Hoe-investeringsverdragen-de-democratie-uithollen/36459700200-c4967427

[4] http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/04-10-2015/VPWON_1232892

[5] http://www.elsevier.nl/Economie/achtergrond/2015/4/Handelsverdrag-TTIP-is-meer-dan-de-gevreesde-chloorkip-1741413W/

[6] http://www.tabaknee.nl/nieuws/nieuws/46-nieuw-op-de-site/685-prof-marcel-brus-ttip-heeft-geen-arbitrage-nodig

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren dient motie van treurnis in wegens komst megastal Vlagtwedde

Groningen, 3 november - De Partij voor de Dieren zal morgen tijdens de Statenvergadering een motie van treurnis indienen omda...

Lees verder

Partij voor de Dieren:  Windparken direct aan Waddenzee maken teveel slachtoffers

Groningen, 9 november 2015 - Er moeten geen windmolens komen aan de voet van de Waddendijk. Het waterschap Noorderzijlvest en...

Lees verder