Partij voor de Dieren infor­meert over dier­vrien­de­lijkheid eieren


24 maart 2009


Groningen, 25 maart 2009 - De Partij voor de Dieren deelt in het centrum van Groningen op zaterdag 28 maart en op zaterdag 4 april tussen 11:00 en 16:00 paaseitjes uit aan het winkelend publiek. Hier zit een kaartje aan vast met gegevens over soorten eieren en wat die soortaanduiding te maken heeft met de leefomgeving van kippen. Met deze actie hoopt de Partij voor de Dieren zoveel mogelijk mensen te bewegen om voor Pasen diervriendelijke eieren te kopen.

Nederland heeft 42 miljoen legkippen en daarvan zitten er nog steeds 20 miljoen in zogenaamde legbatterijen. De dieren hebben minder dan één A4tje aan ruimte per kip. Op eieren staat een code die betrekking heeft op de productiemethode van het ei, maar wat die code inhoudt, weten veel consumenten niet. Het is eigenlijk best simpel: Hoe lager de code, hoe diervriendelijker. Een 0 is dus het beste!

Eieren met code 0 zijn biologische eieren. Dat betekent dat hun snavels niet zijn afgekapt, dat iedere kip een uitloop heeft van vier vierkante meter en dat er binnen maximaal zes kippen op een vierkante meter zitten. Open desnoods de doos om te kijken wat voor code er op het ei staat.

Een ei kost tegenwoordig nog precies hetzelfde als 60 jaar geleden. Dat komt niet door ‘efficiënte productiemethoden’, maar door uitbuiting van kippen. Steeds meer kippen op steeds minder ruimte houden: zo worden de kosten laag gehouden.

Er zijn kooi-eieren, scharreleieren, graseieren, volière-eieren, enzovoorts. Het is moeilijk om precies te weten wat hiermee bedoeld wordt. Zo denken mensen bij het woord scharreleieren al gauw aan scharrelende kippen in de wei, maar dat is een illusie want scharrelkippen komen nooit buiten.

Achter een simpel ei gaat veel dierenleed schuil. De Partij voor de Dieren hoopt dat mensen bereid zijn meer te investeren in diervriendelijke producten. Pasen is daarvoor een mooi begin.