Partij voor de Dieren eist onmid­del­lijke sluiting ESD-Sic


Kanker­ver­wek­kende stoffen dwarrelen rond in woon­om­geving

27 januari 2019

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Groningen eist de onmiddellijke sluiting van chemiebedrijf ESD-Sic. De directe aanleiding hiervoor is dat Farmsum en Delfzijl deze week opnieuw werden getroffen door een zwarte stofwolk afkomstig van een blazer van het bedrijf. De partij heeft het onderwerp met spoed op de agenda geplaatst van de commissie Veiligheid, Bestuur en Financiën van aanstaande woensdag.

Ankie Voerman, fractievoorzitter en lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, vindt het volstrekt onacceptabel dat omwonenden voortdurend geconfronteerd worden met kankerverwekkende stoffen in hun directe woonomgeving. “De stoffen worden nota bene als zó gevaarlijk beschouwd, dat kinderen niet meer in de sneeuw mochten spelen, en dat jassen na gebruik gewassen moeten worden. Dat moeten we toch niet willen in Nederland?” De blazer werd als middelgroot beschouwd. De veiligheidsregio schaalde het incident op tot Grip 1.

Tijdens de bespreking van woensdag is het doel van de Partij voor de Dieren dat alle werkzaamheden van het bedrijf opgeschort worden, tot onomstotelijk is aangetoond dat de emissies door bewezen en gecontroleerde aanpassingen zijn teruggebracht naar nul.

Gerelateerd nieuws

Zijn met aardgas gevulde zoutcavernes bij Zuidwending veilig?

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over de veiligheid rond de gasopslag nabij Zuidwending. Op 11 januari jl. vo...

Lees verder

PvdD bezorgd over veiligheid mens en dier in verband met 5G pilots.

De Partij voor de Dieren in de provincie Groningen heeft kritische vragen gesteld over de nieuwste generatie draadloze techno...

Lees verder