Over konijnen die het haasje zijn en andere dieren


7 april 2008

Het wordt lente! Ontluikende bladeren, lammetjes in de wei, vogels die druk af en aan vliegen met hun bek vol takken. Een prachtig gezicht. Helaas zit er ook een nadeel aan. Door de voorjaarskriebels halen de dieren allerlei capriolen uit, maar letten nauwelijks nog op hun omgeving. Onze wegen veranderen in een waar slagveld. Vele vogels, egels, katten en allerlei andere dieren sneuvelen dagelijks in het verkeer. Wat een triest einde aan deze verliefdheden.

Daarom een paar tips om de dieren een grotere kans te bieden om veilig de weg over te steken:
- Kijk niet alleen op de weg, maar hou vanuit je ooghoeken ook de bermen en bomen langs de weg in de gaten.
- Matig je snelheid en houd afstand. Geef mensen de mogelijkheid om veilig af te remmen wanneer dieren over de weg rennen of vliegen.
- Rij ’s avonds, indien mogelijk, met groot licht, zodat dieren eerder zichtbaar zijn. Onthoud dat na een overstekend dier er vaak nog een of meerdere volgen.
- Kortom, rij voorzichtig!

Maar helaas kunnen we aanrijdingen met dieren niet altijd voorkomen. Dieren steken soms onverwacht de weg over. Daarom is het ook zuur dat er afgelopen week weer uitgebreid over de aanleg van nieuwe wegen is gesproken in de commissie Economie en Mobiliteit van de Provinciale Staten. Een nieuwe weg van Groningen naar Winsum. En een rondweg die door het prachtige, open landschap van het Rietdal gaat. Dat is vragen om moeilijkheden!