Op bezoek in ganzenstad Coevorden bij Martin Hof


12 februari 2007
Vandaag was alweer het tweede werkbezoek van de vier noordelijke lijsttrekkers van de Partij voor de Dieren. Deze dag stond voor Anja Hazekamp uit Groningen, Peter Riksma uit Drenthe, Annemarie van Gelder uit Friesland en Madzy van der Plaats uit Overijssel in het teken van ganzen. Het bezoek begon met koffie en appelgebak in brasserie-restaurant De Chaoot in Sleen. Dit restaurant staat bekend om een uitgebreide vegetarische menukaart. Nog een pluspuntje is het feit dat ze alleen biologisch vlees serveren! Van dieren die een goed leven hebben gehad. Die van de buitenlucht hebben mogen proeven, die hun ding hebben kunnen doen; wroetende varkens in de modder, grazende koeien in de wei, scharrelende kippen op het zand. Maar daarover meer tijdens het laatste werkbezoek op 27 februari aanstaande, bij het biologisch bedrijf van de familie Arkema in Noordbroek (Groningen).

Vandaag waren we te gast bij Martin Hof in Coevorden. Zijn bedrijf Hofganzen is gespecialiseerd in ganzen en in diervriendelijke oplossingen rondom ganzenpopulaties in steden en dorpen. ‘Hofganzen’ richt zich op het voorkomen van de problemen die nu te vaak pas achteraf worden opgelost.

Tijdens het bezoek aan ganzenstad Coevorden werd al gauw duidelijk dat ganzen hele bijzondere dieren zijn. Martin legt bij ‘zijn ganzen’ in het park enthousiast uit hoe belangrijk familieverbanden binnen groepen ganzen zijn. Als je zomaar een gans uit de groep haalt om deze groep uit te dunnen veroorzaak je heel veel dierenleed. Ganzenechtparen zijn elkaar hun hele leven trouw en treuren langdurig en intens wanneer ze uit elkaar worden gehaald. Ook wanneer je een leider uit de groep haalt, ontstaat er enorm veel commotie en onrust onder de dieren. Deze brute scheidingen zijn overigens ook aan de orde bij ‘wilde’ ganzen, die doodgeschoten worden door jagers.

Martin Hof bij zijn ganzen in een park in Coevorden

Martin ziet heel vaak dat gemeenten nalatig zijn in het beheren van de ganzenpopulaties in de steden. Parken worden zo ingericht dat ganzen het naar hun zin hebben, met vijvers en kort gras. Ze mogen naar hartenlust broeden en de populatie krijgt alle kans om te groeien. Veel mensen vinden het leuk om de dieren te voeren. Op zich is dat leuk, maar ze willen het brood uit de hand geven. Als de mensen te dichtbij komen, gaan de ganzen soms blazen om mensen op afstand te houden. We schrikken daar van en beschuldigen de ganzen dan van agressief gedrag. En dat terwijl we alleen maar wat meer afstand moeten bewaren. Uiteindelijk leidt dit er vaak toe dat bewoners gaan klagen en de gemeente ineens de ganzen wil doden of wegvangen.

Martin biedt deze gemeenten een alternatief. Hij doet bijvoorbeeld aan nestbeheer. Hij doet dat voornamelijk door de eieren in maïsolie onder te dompelen. Het kuiken komt dan niet tot ontwikkeling. Dit is een betere oplossing dan het doden van de dieren. Als het echt niet anders kan, dan bemiddelt Martin bij het herplaatsen van ganzenpaartjes. Deze dieren krijgen dan een nieuw onderkomen bij mensen die de dieren een goede toekomst kunnen bieden.

Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die zijn hulp inroepen, zoals bijvoorbeeld Groningen, Emmen en Borger-Odoorn. Wie meer informatie wil kan terecht op de website van Martin (www.hofganzen.nl).

Voor de Partij voor de Dieren is het duidelijk. Het willekeurig doden of wegvangen van ganzen rukt families uit elkaar en zorgt voor langdurig treurende partners. Daardoor wordt veel dierenleed veroorzaakt. Gelukkig hoeven ganzen in steden die overlast veroorzaken niet te worden gedood. Er zijn diervriendelijke oplossingen en die zouden dan ook altijd moeten worden toegepast. De provincie moet deze methoden stimuleren.

Anja Hazekamp

Gerelateerd nieuws

Het doodschieten van reeen is zinloos

Reeën in Groningen Met een schofthoogte van zo’n 60 tot 70 centimeter is de ree de kleinste hertensoort van ons la...

Lees verder

Boer Arkema kreeg vieze smaak in zijn mond van bio-industrie

Persbericht Noordelijke lijsttrekkers Partij voor de Dieren bezoeken biologische veehouder Groningen, 22 februari 2007 - In ...

Lees verder